MENIU

România, cea mai rapidă rată de golire a gazelor din UE? Miron Mitrea respinge scenariul: "În prezent avem gaze și o să vedeți că o să ne rămână și până la vară"

Gaze/ Foto: Profimedia

Miron Mitrea a vorbit duminică seara, la Realitatea PLUS, despre depozitele de gaze ale României, precum și despre planul României de a importa gaze din Azerbaijan, anunțat de președintele Iohannis. Comentariile sale vin în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora depozitele de gaze ale României s-ar fi golit rapid, chiar dacă temperaturile de afară au fost unele ridicate. Din câte se pare, am avem cea mai rapidă rată de golire din UE.

"Nu trebuie sa ne apucam sa facem politica comerciala a celor de la Romgaz si ale Petromului. Asta e treaba lor. Politica noastra e sa avem gaz. Si avem gaz. 

Azerbaijanul, Socarul este o idee interesanta. Rusii au reusit sa ii dea la o prate pe toti. Noi, eruopenii, am fost prosti. Faptul ca acum ne-am trezit sa deschidem si noi usile pentru Socar este o chestiune desteapta. E la Marea Neagra, nu se mai trece prin Bosfor. 

Poate ne gandim ca preuna cu Azerbaijanul sa facem o conducta prin Marea Neagra. Chiar daca dureaza (...) Deci eu va spun -  avem gaze si o sa vedei ca o sa avem si la vara. Am vorbit cu cei care se ocupa, nu cu cei care fac politica la televizor.", a afirmat, duminica seara, Miron Mitrea, la "Culisele Puterii", de la Realitatea PLUS. 

Anterior acestei declarații, președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a explicat în direct la Realitatea PLUS cum s-a ajuns la situația ca România să fi rămas fără gaze în depozitele sale. 

"Practic noi am plecat de la același nivel ca întreaga Europa, dar am ales o politică de a consuma gazele din depozit, chiar dacă iarna nu a fost una ft grea dintr-un considerent comercial. Gazele din depozit sunt scumpe la ora asta. Opțiunea furnizorilor a fost să extragă aceste gaze naturale, să le vândă. În principiu, gazele s-au vândut în România. Nu pot să exclud dacă n-au fost și exporturi, dar în principiu în România", a spus Dumitru Chisalita, la Realitatea PLUS.