MENIU

România, "campioana" scumpirii RCA în regiune. Ce tarife au celelalte țări la polițele de asigurare

România este pe primul loc, în regiune, în topul scumpirilor poliţelor RCA! O arată un raport realizat de Marsh, liderul global în brokeraj de asigurări, citat de Auto-Bild.ro, potrivit Realitatea TV.

Astfel, anul trecut, tarifele poliţelor RCA încheiate în ţara noastră au crescut cu 20-30 de procente. Suntem urmaţi în top de Irlanda, Polonia şi Turcia.

În Ungaria şi Serbia, tarifele au crescut cu 10%, cât este şi media europeană. La polul opus, tarifele în Bulgaria au stagnat, în timp ce slovenii şi-au cumpărat poliţe RCA cu 10% mai ieftine.

Transportatorii ies în stradă din nou

Reamintim că șoferii au anunțat că vor ieşi din nou în stradă, la mijlocul lunii martie, din cauza scumpirii nejustificate a poliţelor RCA, după ce nu au reușit să ajungă la un consens în urma consultărilor de vineri cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară. Transportatorii îl acuză pe şeful ASF, Mişu Negriţoiu, că nu respectă protocolul prin care s-a angajat, la sfârşitul anului trecut, să stopeze aceste creşteri, potrivit Realitatea TV.

La anterioarele negocieri, purtate între transportatori, asigurători, reprezentanţi ai service-urilor auto şi cei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, pe 4 februarie, s-a stabilit să se introducă într-un proiect de lege mai multe măsuri printre care şi posibilitatea de a repara maşina în baza propriei poliţe de asigurare, potrivit Realitatea TV.

Concret, cei din conducerea ASF au fost de acord ca pe viitor poliţa obligatorie să poată fi încheiată şi pe o lună. Nu doar pe minimum șase, aşa cum se procedează în prezent. Mai mult, dacă, spre exemplu, încheiaţi poliţa pe şase luni, dar în trei nu folosiţi maşina, puteţi întrerupe plata.

Cât despre propunerea Consiliului Concurenţei, potrivit căreia dacă nu îţi achiţi poliţa, nu mai poţi să plăteşti taxe şi impozite, părțile au renunțat la ea.

Modificările ar putea intra în vigoare în primăvară.

În prezent, după falimentul societăţii ASTRA, nouă firme de asigurare emit poliţe RCA. Dintre acestea, una a intrat în administrarea statului, iar alta se află în redresare financiară.
 
Pe 24 februarie, Comisiile de buget-finanțe reunite vor discuta draftul final al Legii asigurărilor ce urmează să fie adoptată.