MENIU

"România a blocat negocierile pentru Brexit", scrie The Times. "ESTE O PROSTIE", spune Iohannis

România, alături de Franța și Germania, a blocat negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie cotidianul The Times. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a declarat că "România nu blochează nimic". "Este o prostie. România nu a blocat nicio  vreo negociere şi nu are de gând să o facă. Sunt foarte implicat. Reprezint România în Comisia Europeană", a declarat preşedintele Klaus Iohannis. 

Conform jurnaliștilor britanici, cele trei state amintite mai sus au solicitat stoparea deschiderii unor noi capitole de negociere, până ce un acord privind drepturile cetățenilor nu va fi fost stabilit.

Marea Britanie dorește ca acestea să fie garantate de instanțele britanice, Uniunea Europeană opunându-se. Motivul invocat de comunitatea europeană este acela că legislația Regatului Unit poate să se modifice în timp. Cele trei state vor, de asemenea, clarificarea chestiunii notei de plată a Brexitului.

Preşedintele Klaus Iohannis infirmă zvonurile şi explică subiectul. "Toţi cei 27 care rămânem în Uniunea Europeană am hotărât să numim o echipă de negocieri, foarte bine aleasă, performantă şi i-am dat un mandat: de a negocia prima dată condiţiile cele mai importante pentru ieşirea Marii Britanii", a spus Iohannis. 

Iohannis: Românii nu pot rămâne izolaţi 

"Sunt capitole care ne interesează şi pe noi. Este capitolul de libertate de mişcare a persoanelor: românii de acolo să nu rămână izolaţi şi să nu aibă condiţii mai rele decât acum. Al doilea capitol e legat de partea financiară: dacă Marea Britanie se retrage acum, anumite obligaţii rămân şi trebuie clarificate. Când negocierile vor fi în stadiu avansat, vom lua decizia în Consiliul European. Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare ţară în parte, ci de echipa stabilită în comun. Consiliul European va decide dacă e cazul să continuăm negocierile într-un anumit sens. România e partener constructiv în acestee negocieri, ne interesează foarte mult soarta românilor din Marea Britanie, ne interesează mersul economiei europene, dar şi să avem în continuare o relaţie rezonabilă cu Marea Britanie. Nu există niciun blocaj intenţionat din partea vreunei ţări. Se negociază", a explicat Klaus Iohannis. 

Mai multe articole despre:
Times Brexit românia brexit