MENIU

România, amendată cu 3 milioane de euro! Nu a transpus la timp regulile împotriva spălării banilor

România, amendată de CJUE

România și Irlanda au fost amendate, joi, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu a transpus în totalitate și la timp legislația pentru prevenirea spălării banilor. Din această cauză, țara noastră trebuie să plătească C.E. o amendă de trei milioane de euro, iar Irlanda, două milioane de euro.

”Ambele state membre au eșuat în a transpune în totalitate, în cadrul perioadei prevăzute, directiva privind prevenirea folosirii sistemului financiar în scopul spălării de bani pentru finanțarea terorismului”, spune CJUE, făcând referire la regulile adoptate de Uniunea Europeană în 2015.

Comisia Europeană a încurajat țările sancționate să transpună de urgență legislația pentru combaterea spălării banilor , subliniind importanța ei pentru interesul colectiv al UE.

România, Irlanda și Grecia au fost trimise în fața CJUE de către C.E. pe 19 iulie 2018 pentru neîndeplinirea obligației de a transpune în legislația lor națională cea de-a patra Directivă privind combaterea spălării banilor. Bruxelles-ul a propus impunerea de către Curte a plății unei sume forfetare, precum și a unor penalități zilnice, până când cele trei țări vor lua măsurile necesare. Ulterior, C.E. a trimis scrisori de punere în întârziere Ciprului, Ungariei, Țărilor de Jos, Portugaliei, României, Slovaciei, Sloveniei și Spaniei pentru că nu au notificat nicio măsură de punere în aplicare a celei de-a 5-a Directive privind combaterea spălării banilor. Toate statele membre aveau obligația de a transpune normele cuprinse în această directivă până la 10 ianuarie 2020, reamintește hotnews.

 

Mai multe articole despre:
cjue spalarea banilor romania