MENIU

România, ajutată de Comisia Europeană în criza sanitară - Noi medicamente pentru Covid vor fi trimise în țară

Spital Covid. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România va primi, săptămâna viitoare, o cantitate din medicamentul Tocilizumab, folosit în tratarea Covid-19. Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, în urma unei discuții telefonice cu Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate. 

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a discutat joi la telefon cu ministrul Sănătății, Cseke Attila, despre situația gravă în care se află țara noastră. 

”Astăzi l-am sunat pe ministrul român al Sănătății, Cseke Attila, pentru a-i oferi sprijinul în situația dificilă prin care trece România din cauza pandemiei. Este o provocare foarte reală. Lucrăm pentru a ajuta România și toate statele membre aflate în nevoie”, a transmis comisarul european pe Twitter. 

Ulterior, și ministrul Sănătății a anunțat, la un post TV, că a discutat cu comisarul european despre sprijinul de care avem nevoie. Cseke Attila a precizat că țara noastră va primi, săptămâna viitoare, o cantitate din medicamentul Tocilizumab, folosit în tratarea Covid-19.

”În ceea ce privește ceea ce urmează și de ce sprijin avem nevoie, ele sunt legate în principal de aceste două tipuri de medicamente, Tocilizumabul, pentru care am activat mecanismul european de protecție civilă acum două săptămâni și ceva. Firma producătoare ne-a anunțat că nu poate decât la început de decembrie să ne aducă acest medicament.

Avem promisiuni ca săptămâna viitoare să primim o anumită cantitate din partea firmei producătoare, contra cost. Avem cadru legal pentru aceasta, avem sumele necesare, dar e nevoie în continuare de acest medicament, respectiv ceea ce am primit din partea Italiei, și avem și promisiuni din partea altor state membre pentru ajutor privind acești anticorpi monoclonali care s-au dovedit foarte eficienți în partea de început a bolii pentru pacienții cu forme mai puțin severe, până la a șasea zi de simptomatologie”, a anunțat ministrul Sănătății.