MENIU

România, a treia cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în noiembrie - Eurostat

România, a treia cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în noiembrie - Eurostat

Rata anuală a inflației din UE s-a menținut în noiembrie la nivelul înregistrat în luna precedentă, respectiv 0,2%, potrivit datelor publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai ridicate valori ale ratei inflației au fost în Polonia, Ungaria, Cehia şi România. Cu toate acestea, în țara noastră inflația a scăzut raportat atât la luna precedentă, cât și la aceeași perioadă din 2019. 

Față de luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 14 state membre, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în nouă. 

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,7%), Ungaria şi Cehia (ambele cu 2,8%) şi România (1,7%). La polul opus, rata anuală a inflaţiei a fost negativă în state precum Grecia (- 2,1%), Estonia (- 1,2%), Slovenia şi Cipru (ambele cu - 1,1%).

În țara noastră, deși la un nivel ridicat față de media UE, rata inflației a scăzut ușor în noiembrie, când era de 1,8%. Mai mult, față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea a fost de 2,1 puncte procentuale. 

Potrivit celui mai recent raport al BNR, rata anuală a inflației în România va fi de 2,1 la finalul anului, în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, amintește Agerpres.