MENIU

România a expulzat al 11-lea diplomat al Ambasadei Rusiei la București - De ce a fost declarat persona non grata

România a expulzat al 11-lea diplomat al Ambasadei Rusiei la București - De ce a fost declarat persona non grata

România a expulzat un reprezentant al Ambasadei Rusiei la București. Decizia a fost luată de ministrul de Externe - Bogdan Aurescu.

Autoritățile române au decis declararea ca persona non grata în România a unui reprezentant al Ambasadei Rusiei la București.

Declararea ca persona non grata a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse în România

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, care a fost informată cu privire la decizia sus-menționată din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961.

Reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni.

Înaintea acestei decizii, România a mai expulzat alți 10 diplomați ruși, în luna aprilie, în contextul sancțiunilor luate din cauza invadării Ucrainei, pe 24 februarie 2022. Hotărârea de expulzare s-a luat imediat după atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina, în regiunea Kievului, la Bucha. Mii de cadavre ale unor civili torturați și asasinați au fost descoperite la începutul lunii aprilie, după retragerea rușilor din jurul capitalei Ucrainei.