MENIU

Români arestați în Spania pentru că foloseau metoda „fiul la ananghie”: Le cereau victimelor și 3.000 de euro

Mai mulți români au fost arestați în Spania pentru că au pus la cale o escrocherie cunoscută sub numele de "fiul la ananghie" și este foarte răspândită în întreaga lume. Escrocii exploatează sentimentele de compasiune ale oamenilor pentru a-i înșela și a le lua banii. Infractorii utilizează aplicația Whatsapp pentru a se pretinde a fi copiii victimelor și a le cere bani pentru o situație dificilă.

În această săptămână, Poliția Națională din Girona a efectuat mai multe arestări în legătură cu escrocheria cunoscută sub numele de "fiul la ananghie". În total, zece persoane de diferite naționalități, care solicitau victimelor sume de bani de până la 3.000 de euro, au fost reținute în diferite locații din zona respectivă. Ancheta a relevat că există zeci de victime ale acestei organizații în întregul teritoriu al țării, însă autoritățile susțin că există sute de persoane afectate de organizațiile criminale implicate în această formă de fraudă în creștere.

La finalul anului trecut, o investigație a fost inițiată după ce secțiile de poliție din diferite zone ale Spaniei, printre care Murcia, Valladolid și Toledo, au început să primească plângeri din partea persoanelor afectate de escrocheria cunoscută sub numele de "fiul în suferință". Infractorii trimit mesaje în masă la telefoanele mobile ale victimelor potențiale, aceasta fiind metoda lor de operare.

Escrocii se pretind a fi fiul victimei în mesajele pe care le trimit și îi spun că și-au stricat telefonul, solicitând apoi să poată fi contactați pe un alt număr de telefon, care, în realitate, este un număr fraudulos utilizat de organizație. Pentru a întări această ipoteză, escrocii afirmă întotdeauna că nu pot vorbi la telefon, ci doar prin intermediul Whatsapp.

După ce victima răspunde la mesajul presupus a fi de la propriul copil, escrocii încep să ceară diverse sume de bani sub diferite pretexte, cum ar fi achitarea unei datorii sau înlocuirea unui calculator sau telefon mobil stricat. Aceste pretexte necesită, de obicei, un transfer rapid de bani, iar sumele solicitate variază între 2.500 și 3.000 de euro, împărțite în tranșe pentru a nu atrage atenția.

După o serie de investigații, agenții de poliție care au primit plângerile au reușit să urmărească traseul banilor trimiși de victime, care au fost distribuiți prin mai multe conturi bancare pentru a ascunde urma banilor și pentru a evita identificarea infractorilor. Aceștia au descoperit că cel puțin douăsprezece persoane implicate în schema frauduloasă se aflau în provincia Girona.

Echipele de poliție judiciară din Girona și Lloret de Mar au reușit să localizeze și să aresteze zece membri ai organizației infracționale în diverse locații, precum Lloret, Blanes, Tossa de Mar și Girona, suspectați de comiterea delictului de înșelăciune. Grupul era format din șapte bărbați și trei femei, majoritatea cu vârste între 20 și 30 de ani, de diferite naționalități, inclusiv spanioli, români și brazilieni, scrie presa din Spania.