MENIU

Româncă, despărțită de copil de autoritățile din Danemarca. Mama îndurerată a intrat în greva foamei!

Foto: Facebook/Hermina Gheorghe

O româncă în vârstă de 47 de ani stabilită în Danemarca a intrat în greva foamei după ce autoritățile de acolo i-au interzis să își mai vadă copilul! Femeia a mers cu poze, bannere și un tricolor în fața Parlamentului din Copenhaga. Aceasta nu și-a mai văzut copilul de doi ani. 

Totul s-a întâmplat după ce femeia și-a pierdut primul copil în urma unei boli incurabile. Românca a intrat în depresie, fapt pentru care autoritățile țării au considerat că nu își mai poate crește al doilea copil în condiții de siguranță. Inclusiv instanța i-a sistat vizitele cu minorul.

Femeia a alertat și autoritățile din România și a cerut repatrierea copilului pentru că este cetățean român. Însă instanța din țara noastră a decis că nu poate interveni în acest caz, întrucât ține de politica internațională. 

Într-un răspuns pentru Libertatea, Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat că acest caz se află în atenția lor încă din 2014. Totodată, instituția a precizat faptul că „misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României nu pot exercita imixtiuni în actul de administrare a justiției din statele de reședință, nu se pot substitui avocaților sau magistraților și nu pot interveni în deciziile autorităților locale”.  

„În aprilie 2022, Comitetul pentru Copii și Tineret din cadrul Municipalității Hillerød a decis menținerea măsurii de plasament forțat instituită asupra minorului român pentru o perioadă de trei ani, precum și a deciziei de întrerupere a contactului dintre mama biologică și minor pentru o perioadă de un an. Aceste două măsuri au fost validate și de către Curtea de Apel Social, printr-o decizie emisă în anul 2022. Ulterior, în octombrie 2022, mama minorului a solicitat reînnoirea pașaportului temporar cu domiciliul în România pentru fiul său, acesta fiind eliberat de către reprezentanții ambasadei”, a mai informat ministerul din România cu privire la situația actuală.