MENIU

Riscurile asumate ale curierilor... pe bicicletă. Tu ştii la ce se expun?

Un nou trend de job part time a luat avânt și în București, după alte capitale europene. Sigur ați văzut tot mai des în trafic oameni care livrează mâncare pe scutere, biciclete, ori chiar trotinete. 

Tot mai mulți tineri aleg această cale de a strânge bani în plus. Riscurile la care se expun însă sunt extrem de mari. Oricine dorește să practice un astfel de job trebuie să știe că este răspunzător pentru orice așa zis "accident de muncă”. Iar traficul nu este tocmai un prieten al vehiculelor pe două roți.

Curierii de mâncare pe două roți, prezenți continuu în traficul bucureștean, practică un job riscant cu bună știință, fără a avea măcar asigurări de muncă. Motivul? Lucrează pe contracte de prestări servicii și nu unele semnate direct cu celebrele aplicații de transport comenzi.

În cazul acestor accidente, curierii pot apela rapid, printr-un buton de urgență al aplicației, la 112. Conform voxpublica.ro ambiguitatea ”angajării” crește prin această subcontractare cu firme terțe: taxele ți le plătești singur, firma nu-și asumă nimic. O astfel de aplicație pentru transport de comenzi a dat și un răspuns la solicitarea Voxpublica.

Toate aceste activități se desfășoară legal, tocmai de aceea persoanele care vor să înceapă un astfel de job trebuie să fie conștiente că un contract de prestări servicii nu prevede și asigurare de muncă sau vechime pe cartea de muncă. O principală regulă pentru aplicațiile pe a căror platformă lucrează curierii este ca aceștia să aibă minimum 18 ani.

 

Mai multe articole despre:
job riscuri mâncare livrată