MENIU

Rezultate finale ale alegerilor locale: PNL are cele mai mult voturi, PSD cei mai mulți șefi de consilii județene și primării

Rezultate finale ale alegerilor locale: PNL are cele mai mult voturi, PSD cele mai multe consilii județene și primării

PNL a obținut cele mai multe voturi pe țară la alegerile locale din 27 septembrie, atât în ceea ce privește primăriile, cât și consiliile locale și județene, potrivit rezultatelor finale publicate luni de Biroul Electoral Central. Cu toate acestea, PSD a reușit să obțină un post de președinte de Consiliu Județean în plus față de liberali, precum și 130 de primari mai mult.   

Cu toate că PNL a obținut, la nivel național, 31% din voturile pentru posturile de președinte de Consiliu Județean, față de doar 23% pentru PSD,  social-democrații au fost cei care au câștigat 16 președinți, iar liberalii doar 15.

UDMR și-a materializat votul etnic și a obținut 4 șefii de CJ, plasându-se astfel pe locul 3.

Și în cazul primăriilor, situația este similară. PNL a obținut 34,5% din voturi, la nivel național, față de aprox. 30% cât a avut PSD. Cu toate acestea, social-democrații au câștigat 1362 de primării, cu 130 mai multe decât PNL. 

USR, în ciuda faptului că a obținut al treilea procent la votul pentru primării, 6,5%, n-a reușit să-și adjudece decât 28, în timp ce UDMR are 199 de primari, deși a obținut, la nivel național, doar 4% din voturi.

În cazul consiliilor județene și locale, PNL a obținut cele mai mandate: 474 și, respectiv 14.182, în timp ce PSD a avut 362 și, respectiv, 13.820.

USR Plus, care s-a aflat pe locul trei ca  număr de voturi, a fost depășită de UDMR la număr de consilieri, atât în consiliile județene, cât și în cele locale.

Toate detaliile le puteți consulta aici.

 

 

Mai multe articole despre:
rezultate finale BEC PSD PNL USR Plus