MENIU

Rezultate alegeri Finlanda - Sanna Marin a pierdut alegerile legislative - Cine va forma noul guvern

Sanna Marin

Formaţiunea de dreapta de opoziţie Partidul Coaliţiei Naţionale (NCP) a câştigat alegerile parlamentare de duminică, din Finlanda, astfel că liderul acesteia, Petteri Orpo, ar urma să devină premier, în locul Sannei Marin, care şi-a recunoscut înfrângerea, relatează AFP. 

NCP ar urma să aibă 48 din cele 200 de locuri în parlament, Partidul naţionalist finlandez, locul doi la alegerile de duminică, ar urma să aibă 46 de locuri, iar social-democraţii Sannei Marin 43 de locuri. S-au numărat peste 98 la sută din voturile exprimate.

“Este o victorie mare”, a spus Petteri Orpo, fost ministru, în vârstă de 53 de ani. “Vom începe negocierile pentru guvern”, a adăugat el.

Sanna Marin şi-a recunoscut înfrângerea. “Felicitări câştigătorului alegerilor, felicitări Coaliţiei Naţionale,  felicitări Partidului finlandez. Democraţia şi-a spus cuvântul”, a afirmat ea.

Liderul partidului care câştigă alegerile obţine în mod normal şi postul de premier, cu condiţia de a reuşi să reunească o majoritate în parlament.

Mai multe articole despre:
Sanna Marin finlanda alegeri