MENIU

REZIDENŢIAT 2016. Tot ce trebuie să ştii despre examenul de rezidenţiat 2016

<p>REZIDENŢIAT 2016. Examenul are loc pe 20 noiembrie: subiecte, grile, barem de corectare, metodologie</p>

Rezidenţiat 2016. Pentru sesiunea 2016 a examenului de rezidențiat din data de 20 noiembrie, Ministerul Sănătății a majorat numărul de locuri/posturi, pentru absolvenții de medicină generală, medicină dentară și farmacie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

REZIDENŢIAT 2016. O altă noutate pentru acest an este introducerea unor specialitati noi – cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică și microbiologie clinică.

REZIDENŢIAT 2016. Înscrierea candidaților

Înscrierile pentru concurs se fac prin direcțiile de sănătate publică, respectiv prin ministerele cu rețea sanitară proprie, în perioada 14-28 octombrie 2016, inclusiv. Programul de depunere a dosarelor va fi următorul: pentru zilele de luni până joi orele 9,00-15,00, respectiv 9,00-14,00 pentru zilele de vineri. Direcțiile de sănătate publică, respectiv ministerele cu rețea sanitară proprie își vor adapta numărul punctelor de depunere a dosarelor în funcție de afluxul de candidați. Ministerul Sănătății recomandă candidaților să nu aștepte până în ultima zi înscrierea la concurs.

REZIDENŢIAT 2016. Documentele pe care trebuie să le conțină dosarul de înscriere a candidatului se găsesc la adresa rezidentiat.ms.ro.

Listele cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii, se afișează pe site-ul rezidentiat.ms.ro la data de 7 noiembrie 2016.

REZIDENŢIAT 2016. Desfășurarea concursului de REZIDENŢIAT 2016

Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore. Întrebările sunt diferite, în funcţie de domeniu.

REZIDENŢIAT 2016. Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

REZIDENŢIAT 2016. Ocuparea posturilor și locurilor

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

REZIDENŢIAT 2016. Alegerea locurilor/posturilor în specialitate se face la o dată stabilită ulterior, prin teleconferință, pe baza punctajului și a clasificărilor, la o dată stabilită de comun acord între Ministerul Sănătății și universitățile de medicină și farmacie, în intervalul orar 9,00 - 21,00.

Candidații se vor putea prezenta pentru alegerea locului/postului în unul din centrele universitare: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș sau Timișoara. Dacă repartiția nu se finalizează în prima zi, va continua în ziua următoare, în același interval orar, iar locurile și posturile rămase disponibile se vor afișa pe pagina de internet la sfârșitul primei zile de repartiție.

REZIDENŢIAT 2016. Candidații sau împuterniciții acestora care nu sunt prezenți la data, ora și locul fixate pentru alegerea postului ori a locului în specialitate și a centrului de pregătire pierd drepturile conferite de concurs

Clasificarea pe domenii rezultă prin unificarea electronică a rezultatelor din toate centrele universitare în care s-a desfășurat concursul, stabilite în urma aplicării grilei corecte rămase definitivă. Clasificarea este națională și se face pentru fiecare domeniu pentru a fost organizat concursul.

REZIDENŢIAT 2016. Locurile și posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor vor putea fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidențiat.

Rezidenţiat 2016. În acest an, s-a decis introducerea unor specilități noi – cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, onco-hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică și microbiologie clinică.

Conform calendarului agreat de participanții la întâlnire, lista locurilor și posturilor disponibile va fi publicată până cel târziu la data de 14 octombrie pe site-ul www.rezidentiat.ms.ro.

Rezidenţiat 2016. Înscrierea candidaților va avea loc în perioada 14 octombrie - 28 octombrie (ora 14.00) la sediile Direcțiilor de Sănătate Publică județene și a Municipiului București.

Rezidenţiat 2016. Pentru Domeniul medicină dentară și Domeniul farmacie - tematica și bibliografia sunt identice cu cele din sesiunea 15.11.2015.

Rezidenţiat 2016. Pentru Domeniul medicină - tematica și bibliografia sunt MODIFICATE față de sesiunea 15.11.2015

Consultă AICI tematica pentru concursul de rezidentiat – sesiunea noiembrie 2016 - MEDICINĂ

Consultă AICI tematica pentru concursul de rezidentiat – sesiunea noiembrie 2016 - MEDICINĂ DENTARĂ

Consultă AICI tematica pentru concursul de rezidentiat – sesiunea noiembrie 2016 - FARMACIE

Rezidenţiat 2016. Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, care asigură pregătirea necesară obţinerii uneia dintre specialităţile cuprinse în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.

Specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii, cu respectarea duratelor minime de pregătire prevăzute de normele comunitare pentru specialităţile medicale și medico-dentare care se recunosc automat între statele membre UE.

Rezidenţiatul cuprinde instruire teoretică şi practică pe durată 3 până la 7 ani, în funcţie de specialitate şi se organizează pe domeniile medicină , medicină dentară şi farmacie, în regim de programe cu timp integral, în formele pe loc şi pe post.

Rezidenţiat 2016. În cazul specialităţii medicină de familie se poate organiza şi rezidenţiat în regim de program cu timp parţial, cu durată de 5 ani.

Începând cu anul 2016, concursul naţional de REZIDENŢIAT se organizează anual de regulă în trimestrul IV şi se poate desfăşura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi universităţile de medicină şi
farmacie.

Rezidenţiat 2016.  Rezultatele concursului naţional se confirmă prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Candidaţii care în urma concursului nu aleg loc sau post în una din specialităţile medicale publicate la concurs, se confirmă medici rezidenţi medicină de familie şi susţin examen de medic specialist în specialitatea menţionată după totalizarea a 3 ani de pregătire efectuată în calitate de medic rezident.

Rezidenţiat 2016. Concursul naţional de REZIDENŢIAT 2016 se poate desfăşura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi universităţile de medicină şi farmacie.

La acest concurs se pot prezenta absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină dentară şi farmacie.

Pentru înscrierea la concursurile naţionale de rezidenţiat se percepe o taxă, al cărei cuantum se stabileşte prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Rezidenţiat 2016. Pregătirea în rezidenţiat se desfăşoară, pentru fiecare specialitate, conform unui curriculum naţional de pregătire şi unui barem de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, obligatorii şi unice pe ţară.

Curriculumurile aprobate pentru fiecare specialitate se aplică integral tuturor rezidenţilor aflaţi în pregătire în specialitatea respectivă, în limita duratei prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medicodentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.

Rezideţiatul se finalizează prin examenul pentru obţinere a titlului de medic, medic dentist şi, respectiv, farmacist specialist, organizat la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii în 2 sesiuni anuale.

Rezidenţiat 2016. Admiterea în rezidenţiatul pe post se face prin concurs naţional organizat de Ministerul Sănătăţii concomitent cu concursul de rezidenţiat pe loc, de regulă în trimestrul IV al fiecărui an.

Unităţile şi specialităţile pentru care se organizează rezidenţiat pe post se stabilesc în funcţie de numărul de posturi solicitate de unităţile sanitare publice, precum şi de ministerele cu reţea sanitară proprie, în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, şi se aprobă anual prin ordin al ministrului sănătăţii.

Rezidenţiat 2016. Pentru spitalele clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice rezidenţiatul pe post se poate organiza în limita a maxim 25% din posturile vacante de medic, medic dentist sau farmacist din unitatea sanitară publică interesată, stabilită cu respectarea normativelor de personal în vigoare . Lista specialităţilor pentru care se organizează concurs de rezidenţiat pe post în aceste unităţi se aprobă anual prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Pentru spitalele judeţene rezidenţiatul pe post se poate organiza în limita a maxim 35% din posturile vacante de medic, medic dentist sau farmacist din unitatea sanitară publică interesată, stabilită cu respectarea normativelor de personal în vigoare.

Rezidenţii care ocupă prin concurs posturile pentru care se organizează rezidenţiat pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică care a publicat postul respectiv şi un act adiţional la contractul individual de muncă prin care se prevede obligaţia de a lucra la această unitate sanitară un număr de ani egal cu durata corespunzătoare pregătirii în rezidenţiat, după obţinerea titlului de specialist.

Rezidenţiat 2016. Nerespectarea de către salariat a obligaţiei asumate îl obligă pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregătirii în rezidenţiat, precum şi la restituirea primei de instalare, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită, conform actului adiţional la contractul individual de muncă.