MENIU

Cu ochii pe China, Rezerva Federală a SUA amână înăsprirea politicii monetare

Cu ochii pe China

Rezerva Federală (Fed) a SUA a menţinut joi dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero şi a redus estimarea privind nivelul acesteia pe termen lung, semn că economia americană este mai puţin capabilă decât considera anterior instituţia să suporte înăsprirea politicii monetare, relatează MarketWatch.

Banca centrală americană a explicat că o serie de riscuri globale şi alţi factori au contribuit la decizia de amânare a ceea ce ar fi fost prima majorare a dobânzii de politică monetară din aproape un deceniu.

"Recentele evoluţii economice şi financiare de la nivel global pot restrânge activităţile economice într-o anumită măsură şi riscă să exercite presiune asupra inflaţiei pe termen scurt. Riscurile asupra economiei americane rămân aproape echilibrate, dar este monitorizată situaţia externă", a comunicat Rezerva Federală la finalul reuniunii de două zile.

Instituţia s-a referit astfel la problemele economice din China şi volatilitatea pieţei de capital americane.

Fed a menţinut dobânda cheie la nivelul 0%-0,25%, cu un vot de 9 la 1, şi se aşteaptă ca rata să ajungă la 0,4% până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă că Fed trebuie să decidă majorarea la şedinţele din octombrie sau decembrie.

Aceste evoluţii ar putea limita într-o anumită măsură activităţile din economia SUA, presând în continuare inflaţia, pe termen scurt, a explicat Fed, potrivit Mediafax.ro.

Mai multe articole despre:
FED