MENIU

Revoltător: O școală generală din Gorj, renovată in 2011, va fi demolată. Elevii, mutați la altă școală de frica cutremurelor, aleșii ridică din umeri

Situație gravă în județul Gorj! Școala Generală din Arcani, renovată în 2011, trebuie demolată, pentru că se poate prăbuși în orice moment. S-a ajuns aici, după șirul de seisme de la începutul anului

Unitatea de învățământ se află chiar în epicentrul seismului, așa că mișcările au afectat grav structura de rezistență a clădirii. Copiii care învățau în instituție au fost mutați deja în altă școală. 

Pereții plini de crăpături adânci, prin care se văd cărămizile, încă mai spun povestea a zeci de generații de copii care au învățat acolo să scrie și să citească. 

Șirul de cutremure din februarie, care părea interminabil, a marcat, însă, începutul ultimului capitol din istoria instituției de învățământ.

„În raportul domnilor de la București, de altfel profesori universitari la facultatea de constructii bucuresti, au scris foarte clar că este risc iminent de prăbușire. Nimeni nu s-ar fi așteptat vreodată să se întâmple așa ceva,” a spus Daniel Coiculescu, primar Arcani.

În 2011, școala a fost reabilitată termic cu bani de la Banca Mondială. Fațada a fost acoperită cu polistiren, iar muncitorii au montat termopane. Dar, cam atât. Sub vopseaua proaspătă au rămas aceleași cărămizi măcinate de vreme. La etaj, școala nu are nici stâlpi, nici grinzi. Așa că nu e de mirare că seismele de la începutul anului aproape au dărâmat-o. Spre aceeași soartă pare să aibă și biserica din comună. Semn că, rând pe rând, clădirile pe care toți localnicii le aveau în comun, se prefac în țărână.

 Școala urmează să fie demolată în curând. Aleșii locali promit că în locul ei vor ridica o nouă clădire cu aceeași destinație. 

Mai multe articole despre:
scoala gorj cutremur elevi