MENIU

Reuniune la nivel înalt între SUA și țările arabe în vederea gestionării crizei din Golf

Egiptul a anunţat marţi că miniştrii de externe din cele patru ţări arabe care au rupt legăturile cu Qatarul se vor întâlni miercuri în Arabia Saudită cu secretarul de stat american Rex Tillerson, informează AFP, citată de agenția Agerpres. 

Şeful diplomaţiei egiptene, Sameh Choukry, a fost invitat de către omologul său saudit, Adel al-Jubeir, la reuniunea respectivă, organizată la Jeddah, a indicat MAE egiptean într-un comunicat. 

''Reuniunea reflectă voinţa celor patru ţări de a întări coordonarea şi de a da dovadă de unitate în ce priveşte relaţiile viitoare cu Qatarul'', a afirmat ministerul. 

În iunie, Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul au rupt relaţiile diplomatice cu Doha, acuzând emiratul că susţine grupări islamiste radicale şi că nu se distanţează suficient de Iran, rivalul Arabiei Saudite. 

Marţi, Qatarul şi SUA au semnat un memorandum de înţelegere privind lupta împotriva finanţării terorismului, demers ce a avut loc în cursul vizitei lui Tillerson la Doha. 

Luni, oficialul american s-a aflat în Kuweit, care îndeplineşte rolul de mediator în această criză.