MENIU

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Cele mai gustoase prăjituri pentru masa de Crăciun

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Cele mai gustoase prăjituri pentru masa de Crăciun

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Dacă nu aţi stabilit încă meniul pentru masa de Crăciun, puteţi arunca o privire pe următoarele reţeţe de prăjituri.

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Biscuiţi cu lămâie

Ingrediente:

180 g unt
70 g zahăr pudră
o lingură coajă de lămâie rasă
1 gălbenuş
20 ml zeamă de lămâie
un vârf de cuţit sare
280 g făină

Pentru decor:

fir (aţă, macrame, mătase, etc)
etichete (la liberă alegere)
50 g ciocolată neagră topită

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Mod de preparare:

Într-un castron adânc se pune untul tăiat cubuleţe şi se amestecă uşor, până devine o cremă moale. Se adaugă zahărul pudră şi se amestecă energic, folosind o lingură de lemn, până capătă o textură cremoasă şi netedă. Se încorporează coaja de lămâie, gălbenuşul şi zeama de lămâie, apoi se omogenizează.

Cerneţi făina pe blatul de lucru. Puneţi sare şi omogenizaţi. Tunaţi apoi crema peste făină şi frământaţi uşor, până când aluatul se întăreşte. Când este gata, se îmbracă în folie alimentară şi se dă la rece, 30 de minute.

Între timp, preîncălziţi cuptorul la 180° C. Luaţi două tăvi întinse şi tapetaţi-le cu hârtie de copt.

Tapetaţi cu făină blatul de lucru, apoi luaţi câte o bucată din aluat şi întindeţi o foaie de 5 mm grosime.

Folosind un şablon (un pliculeţ de ceai reprodus pe un carton), decupaţi pliculeţe şi aşezaţi-le în tavă, la cel puţin 4 cm unele de altele. Când sunt gata, se ia o scobitoare sau un pai de băut şi se face câte o gaură în partea de sus a pliculeţului.

Se dau la cuptor 15-18 minute, până capătă o culoare aurie. Când s-au copt, se lasă să se răcească puţin în tavă apoi, folosind o spatulă, se scot pe un grătar şi se lasă să se răcească bine.

Pe fiecare pliculeţ se prind etichetele, apoi se introduc în ciocolată topită, până la jumătate. Se scot pe hârtie de copt şi se lasă să se odihnească până când se întăreşte ciocolata.

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Brăduţi cu migdale

Ingrediente:

Pentru 12-14 bucăţi:

100 g fulgi de migdale
110 g unt topit
110 g zahăr pudră
1 ou, amestecat cu 2 linguri de apă
1 linguriţă esenţă de vanilie
275 g făină
o jumătate pliculeţ praf de copt
un vârf de sare

Pentru decor:

glazură
biluţe de ciocolată
portocale şi lămâi confiate

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Mod de preparare:

Într-un castron adânc se amestecă untul cu zahărul până capătă o consistenţă moale, cremoasă. Separat, oul se amestecă bine cu două linguri de apă şi esenţa de vanilie, apoi se toarnă peste crema de unt.

Făina, praful de copt şi sarea se amestecă într-un vas adânc. Se adaugă crema de unt puţin câte puţin, amestecând continuu cu o lingură de lemn, până când aluatul devine ferm, dar maleabil. Când este suficient de tare, se înveleşte în folie alimentară şi se dă la rece 30 de minute.

Între timp, cuptorul se preîncălzeşte la 180˚C.

Aluatul se scoate de la rece. Pe un blat de lemn tapetat cu puţină făină se întinde o foaie de 5 mm grosime. Cu ajutorul unei forme se decupează brăduţi care se aşază într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Marginile decupate se frământă din nou, apoi se fac alte forme, până se termină aluatul.

În fiecare brăduţ se înfig fulgi de migdale, în forma unei ghirlande. Se coc 10 minute până capătă o culoare aurie. Când sunt gata, se scot din cuptor şi se lasă 1-2 minute la răcit, apoi se scot din tavă.

Se ornează cu glazură, biluţe de ciocolată şi fructe confiate, după preferinţă.

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Inimioare cu dulceaţă de căpşuni

Ingrediente:

200 g făină albă
110 g unt, tăiat cubuleţe
un vârf de sare
20 g zahăr alb
2 linguri apă rece
200 g dulceaţă de căpşuni (sau orice altă dulceaţă, cu condiţia să fie roşie)
zahăr pudră, pentru ornat

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Mod de preparare:

Încingeţi cuptorul la 200°C.

Într-un castron se amestecă untul, sarea şi zahărul. Se adaugă făina, amestecând energic, până când începe să capete un aspect fărâmicios. Folosiţi degetele pentru a vă mişca mai repede, astfel încât untul să nu înceapă să se topească.

Adăugaţi apa şi amestecaţi uşor, până când devine un aluat uşor moale. Se pune într-un castron, se acoperă cu folie şi se dă la rece, aprox. 30 de minute.

Când este gata, aluatul se scoate din frigider şi se întinde foaie (aprox. 2-3 mm grosime). Se decupează inimioare, folosind o formă pentru prăjituri. Pe fiecare inimă, în centru, se pune o linguriţă rasă de dulceaţă, se umezesc marginile cu apă şi se adaugă altă inimioară deasupra, având grijă să se potrivească marginile. Presaţi uşor, până se lipesc, evitând zona de mijloc.

Inimioarele umplute cu dulceaţă se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, la 1-2 cm una de alta, şi se dau la cuptor, 10-12 minute, până când devin aurii. Se servesc calde, stropite cu zahăr pudră.

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Fursecuri cu ciocolată, nuci şi stafide

Ingrediente:

130 g făină albă
50 g zahăr brun
50 g zahăr alb, extrafin
100 g unt
1 ou
40 g stafide
20 g nuci prăjite
80 g pastile de ciocolată de menaj (se poate folosi şi ciocolată de menaj tabletă, mărunţită)
1 praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Mod de preparare:

Se preîncălzeşte cuptorul la 180°C.

Într-un castron se freacă untul spumă cu zahărul. Se adaugă făina şi praful de copt şi se omogenizează.

Separat se bate oul cu vanilia, apoi se adaugă peste prima compoziţie şi se omogenizează. Se încorporează stafidele, nucile şi pastilele de ciocolată amestecând uşor, cu o spatulă.

Aluatul se împarte cu o lingură în 16-18 porţii, apoi se modelează în palme, în formă de mingiuţe. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, la o distanţă de 3-4 cm unele de altele, şi se apasă uşor cu dosul unei linguriţe.

Se dau la cuptor 12-15 minute, până devin aurii.

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Plăcintă de mere cu scorţişoară şi merişoare

Ingrediente:

180 g merişoare (proaspete sau congelate)
o linguriţă amoniac
o linguriţă praf de scorţişoară
sare
60 g miere
2-3 mere mari, curăţate şi tăiate felii subţiri
2 linguri unt nesărat
6 foi de plăcintă subţiri

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-o formă de copt ceramică puneţi merişoarele, amidonul, un praf de scorţişoară şi sare. Întindeţi amestecul pe fundul formei, apoi stropiţi cu 2-3 linguri de miere. Peste sos aşezaţi merele în strat. Stropiţi iar cu puţină miere, scorţişoară şi sare.

Separat, într-o tigaie uşor încinsă topiţi untul, adăugaţi restul de miere şi de scorţişoară şi amestecaţi. Se ia câte o foaie de plăcintă şi, folosind o pensulă, se unge cu crema de unt. Repetaţi procesul pentru toate foile. După ce sunt unse, foile se aşază una peste alta, apoi se taie în patru. Se ia câte un "teanc" de foiţe şi, folosind degetele, se întind peste mere, păstrând un aspect "şifonat".

Se dă la cuptor 20 de minute la 180 de grade Celsius, apoi se reduce temperatura la 150 de grade. Se mai coace încă 30-40 de minute, până când merele s-au înmuiat şi sucul a început să iasă prin foi. Se serveşte rece, cu îngheţată, iaurt sau ca atare.

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Chec cu lămâie şi mac

Ingrediente:

100 g zahăr
40 ml ulei
1 ou
2 linguriţe coajă de lămâie rasă
zeama de la 2 lămâi mari
40 ml lapte
160 g făină
3 linguri seminţe mac
1 praf de copt
40 g iaurt

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Se iau două tăvi de chec şi se ung cu puţin unt sau ulei.

Într-un castron adânc puneţi zahărul, oul, ulei, zeama şi coaja de lămâie. Amestecaţi bine cu mixerul. Se adaugă laptele şi se omogenizează.

Separat, amestecaţi făina cu seminţele de mac şi praful de copt. Se adaugă treptat în amestecul cu zahăr şi ulei, împreună cu iaurtul, şi se omogenizează compoziţia, amestecând uşor.

Când este gata, se toarnă în formele de copt şi se coace 35-40 de minute. Se taie felii după ce se răceşte şi se serveşte.

Brioşe cu căpşuni şi glazură de portocale

Ingrediente:

220 g făină albă
o linguriţă praf de copt
un sfert de linguriţă sare
8 linguri unt nesărat, topit, călduţ
85 g zahăr
1 ou mare întreg
1 albuş
8 linguri zeamă de portocale
200 g căpşuni tăiate cubuleţe
130 g zahăr
o linguriţă ulei de măsline, opţional

Reţete prăjituri pentru Crăciun. Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la 220°C. Tapetaţi o formă pentru brioşe cu hârtie pentru brioşe sau ungeţi-o cu puţin ulei de măsline.

Într-un castron se amestecă făina, praful de copt şi sarea.

Separat, se amestecă untul cu 100 g de zahăr, folosind un mixer, la viteză mică, până când devine o cremă moale. Într-un alt castron se bate oul întreg cu albuşul şi se toarnă peste crema cu unt, amestecând uşor. Se încorporează făina, se adaugă 6 linguri din zeama de portocale, apoi se amestecă bine, până se omogenizează. La final se adaugă căpşunile şi se amestecă uşor, cât să nu se zdrobească.

Cu o lingură se umplu formele de brioşe cu compoziţia şi se coc 25-30 de minute. Când sunt gata, se scot din cuptor şi se lasă la răcit, în formă, aprox. 5 min.

Între timp se face glazura. Într-o crăticioară se amestecă restul de zahăr cu cele două linguri rămase din zeama de portocale. Amestecul se fierbe la foc mic, până se îngroaşă puţin. Dacă glazura este prea groasă, se mai poate adăuga puţină zeamă, câte o linguriţă, până când se obţine consistenţa dorită. Glazura ar trebui să fie suficient de moale pentru a putea fi întinsă pe brioşe, dar suficient de consistentă ca să nu curgă. Când este gata, se ia de pe foc şi se lasă la răcit.

Când s-au răcit bine, brioşele se scot din forme şi se acoperă cu glazură. Se lasă apoi să se odihnească, aprox. o oră. Se ornează cu jumătăţi de căpşuni şi se servesc.