MENIU

Reţetă regală: New York Cheesecake

Una dintre reţele preferate ale regelui Mihai este New York Cheesecake.

New York Cheesecake seamănă cu pasca românească cu brânză, dar diferenţa este că, la prăjitura americană, brânza nu e coaptă odată cu aluatul, ci aşezată deasupra, proaspătă. Acest lucru îi dă o notă de prospeţime şi de lejeritate. Există şi o variantă de Cheesecake cu brânza coaptă, dar aceasta îmi place mai puţin.

O altă prăjitură pe care tata a preferat o mereu este spuma de ciocolată. Mai onctuoasă ori mai spumoasă, mai dulce ori mai concentrată în cacao, spuma de ciocolată este un desert pe care îl găseşti pe toate meridianele lumii. Varianta noastră de spumă de ciocolată este cea propusă de Eugenia, maestrul bucătar de la Palatul Elisabeta. Ca fel principal, tata a acceptat să mi ofere pasta con pesto.

Este o mâncare specific italienească, vegetariană şi cu o aromă ameţitoare, în care pastele, de regulă spaghetti, se combină cu parmezan, cu ulei de măsline şi cu o pastă obţinută din busuioc proaspăt şi muguri de pin, toate trecute prin mixer. Îmi aduc aminte că am gătit odată, la Versoix, pentru părinţii mei şi musafirii lor, pasta con pesto. Tata, care nu vorbeşte niciodată prea mult, mi a spus a doua zi, la prânz, că ar dori să guste din nou "chestia aceea verde“.

New York Cheesecake Ingrediente pentru 8-10 persoane Blatul: 300 g de biscuiţi digestivi, sfărâmaţi mărunt 50 g de zahăr tos 80 95 g de unt topit 1 linguriţă de scorţişoară (opţional) Umplutura: 1 plic de gelatină fără aromă 60 ml de apă rece 450 g de brânză cremoasă, marca Philadelphia 100 150 g de zahăr 1 praf de sare 200 g de smântână grasă 200 g de smântână dulce, pentru frişcă Sosul care se toarnă deasupra (afine însiropate), numit în engleză topping: 200 g de afine (dacă nu aveţi afine, puteţi pune zmeură, piersici, căpşuni sau alte fructe) 2 linguri de apă 100 g de zahăr tos Puteţi dubla cantitatea de ingrediente pentru topping. 

Mod de preparare Blatul: Fărâmiţaţi biscuiţii într un robot de bucătărie (alternativ, îi puteţi pune într o pungă cu închidere etanşă şi i puteţi sfărâma cu o conservă de supă sau cu un sucitor). Puneţi într un castron mijlociu biscuiţii sfărâmaţi şi zahărul, adăugând untul topit, şi amestecaţi până când ingredientele se omogenizează şi formează o pastă. Dacă doriţi, se poate adăuga puţină scorţişoară, după gust. Ungeţi cu unt o tavă rotundă de tartă de 20 23 cm în diametru şi puneţi o folie de aluminiu, pentru ca aluatul să nu se lipească (se poate pune o hârtie de copt, pentru a uşura tăierea şi scoaterea blatului din tavă). Presaţi bine pasta de biscuiţi pe fundul şi pe laturile tăvii (aproximativ 2,5 cm) folosind spatele unei linguri sau fundul unui pahar. Cât timp pregătiţi umplutura, acoperiţi aluatul cu o folie de plastic şi puneţi l în frigider, ca să se răcească. Umplutura: Diluaţi gelatina în apă rece, amestecaţi la foc mic până se dizolvă. Bateţi brânza Philadelphia cu mixerul sau cu telul până devine o cremă moale. Adăugaţi încet gelatina, amestecând până ce compoziţia devine omogenă. Adăugaţi zahărul şi sarea şi continuaţi să amestecaţi până compoziţia devine uşoară şi pufoasă. Într un castron curat, bateţi smântâna dulce pentru frişcă până se întăreşte. Turnaţi smântâna grasă peste frişca obţinută, apoi adăugaţi încet amestecul de smântână în compoziţia cremoasă de Philadephia. Turnaţi totul peste blatul de biscuiţi şi uniformizaţi suprafaţa cremei. Puneţi la frigider până se întăreşte (minimum 4 ore sau, mai bine, peste noapte). Afinele cu sirop: Puneţi într o tigaie la foc mediu o treime din afine, cu două linguri de apă şi 100 g de zahăr, până când zahărul se topeşte şi afinele se sfărâmă. Când amestecul fierbe, învârtiţi tigaia, pentru a distribui uniform lichidul. Continuaţi să fierbeţi la foc mediu, până când compoziţia se îngroaşă şi se transformă într un sirop mai închegat. Strecuraţi siropul într un castron, aruncaţi afinele fierte şi lăsaţi siropul să se răcească la temperatura camerei. Adăugaţi, în sirop, afinele crude rămase. Amestecaţi şi puneţi la frigider. Servire Treceţi cu paleta de jur împrejurul prăjiturii înainte să îndepărtaţi marginea tăvii. Mutaţi uşor prăjitura pe platoul de servire (acesta trebuie să fie plat, fără bordură). Dacă aţi folosit hârtie de copt, tăierea şi ridicarea se vor face mai uşor. Turnaţi afinele reci şi siropul peste Cheesecake şi serviţi rece. Înainte să tăiaţi prăjitura, introduceţi cuţitul în apă fierbinte. 

Mai multe articole despre:
regele Mihai ingrediente New York Cheesecake