MENIU

Rețetă de ciorbă mănăstirească de legume - Ideală pentru perioada postului

Ciorba manastireasca

Mâncarea făcută la mănăstire este magică. Este o mâncare simplă, cu ingrediente de cea mai bună calitate, făcută cu mare drag și cu multă răbdare și dragoste. Este o mâncare dincolo de spațiu și negurile vremii, parcă simți în ea secolele care s-au scurs și dragostea și credința care au rămas pietrele de temelie. Este dovadă clară că mâncarea bună este simplă, cu ingrediente la îndemână, îți aduce cu drag aminte de vremurile când oamenii știau să trăiască simplu și să fie fericiți.

 

INGREDIENTE
ceapă
morcov ras
țelină rasă
păstârnac ras
fasole verde și galbenă
fasole boabe
ardei roșu
o cană de bulion
roșie
sare brută
usturoi
piper proaspăt măcinat
dafin
2 linguri de ulei
cimbru uscat
pătrunjel verde
țelină verde

Prepararea și ingredientele sunt extrem de simple, răbdarea și dragostea de bucate sunt cheia rețetei. Toate rădăcinoasele (morcovul, păstârnacul, țelina) se dau pe răzătoare. Ceapa, ardeiul, roșia și fasolea pastai se toacă mărunt ca să își scoată tot gustul și să fie plăcute la vedere. Untul/uleiul se folosesc cu cumpătare, 2 linguri sunt suficiente, gustul trebuie să iasă din legume și mâncarea să fie ușoară și economică.

Într-o oală mare și cuprinzătoare se pun în 2 linguri de ulei, ceapa, fasolea verde și boabele de fasole prefierte, ardeiul roșu să se unduiască puțin cu sare brută și ulei și piper proaspăt măcinat. Focul se lasă mic de tot ca să pătrundă bland legumele preț de 10 minute. Se adaugă rădăcinoasele date pe răzătoare ca să scoată tot gustul aromat și se lasă la foc mic de tot până se pătrund bine, preț de 10 minute, legumele se înmoaie astfel și scot toată dulceața lor naturală.

Apoi se pune apă clocotită, se adaugă dafin, cimbru uscat și un cățel de usturoi zdrobit și se lasă să clocotească încet pe foc mic de tot timp de 20-30 minute. Este important ca legumele să aibă timp să își spună povestea împreună și să scoată toată aroma din ele. Se adaugă apoi bulionul și roșia decojită tăiată mărunt și se mai lasă să clocotească și să scadă preț de 5 minute. La sfârșit se drege după gust cu sare și piper și se parfumează după ce este luată de pe foc cu ierburi aromate după plac, eu am pus pătrunjel și puțină țelină verde.

După ce a fost luată de pe foc se mai lasă preț de câteva minute acoperită cu un capac ca ciorba să se desăvârșească în liniște și legumele să își termine de povestit aroma.

 

 

 

Mai multe articole despre:
Ciorba manastireasca dieta reteta alimente de post