MENIU

Alegeri locale în Republica Moldova. Suspans total pentru primăria Chișinăului

Duminică 3 noiembrie, la Chișinău și în alte localități din Moldova, a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor generale locale pentru primăriile unde candidaţii nu au întrunit numărul necesar de voturi valabil exprimate. Doar 37% dintre locuitorii Capitalei s-au prezentat la urne.    

Alegerile locale din Republica Moldova s-au încheiat la ora 21:00, iar cea mai strânsă luptă se dă pentru primăria capitalei Chișinău.

Acolo sunt în luptă socialistul Ion Ceban și pro-europeanul Andrei Năstase, iar datele singurului exit poll arată o diferență nesemnificativă între cei doi. De precizat că rata de refuz a celor chestionați la exit-poll a fost de 25,6%, astfel încât un câștigător va fi stabilit fără echivoc abia după numărarea voturilor.

Exitpoll-ul a fost realizat de IMAS și Fondul Opiniei Publice, la comanda Poliexpert și reflectă situația de la ora 20:00.

"Marja mare de refuzuri, de non-participanţi la sondaj, nu ne-a permis, din păcate, să vă acordăm o predicţie în privinţa câştigătorului. Câştigătorul poate fi stabilit doar de numărarea efectivă a voturilor ce va fi efectuată de CEC", a afirmat directorul general al IMAS, Doru Petruţi.

Sondajul a fost o realizat în contextul în care rata de refuz de refuz a fost de 26%. Sondajul a fost realizat pe 8.206 respondenţi în 86 de secţii de votare din municipiul Chişinău.

Doar 37,78% dintre alegătorii cu drept de vot din municipiul Chişinău s-au prezentat, duminică, la alegerile locale pentru funcţia de primar al Capitalei Republicii Moldova, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Datele statistice arată că la urne s-au prezentat doar 240.574 din cei peste 636.000 de alegători înscrişi în listele electorale permanente. Dintre votanţi, 55,66% au fost femei, în timp ce 44,34% au fost bărbaţi.

Locuitorii orașului Chișinău au avut de ales între Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM, care a acumulat 31,08% în primul tur, și Ion Ceban, candidatul PSRM care a înregistrat 40,19% din voturi. Între cei doi s-a înregistrat în primul tur de scrutin un decalaj de circa 9 procente, conform jurnal.md.

Citește și: Traian Băsescu și-a ales favoritul pentru Chișinău: "Votați-l pe el!"

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00. În buletinele de vot sunt înscrişi primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie.

Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale se va efectua în baza aceloraşi liste electorale utilizate la primul tur de scrutin.

În primul tur de scrutin pentru funcţia de primar general al Chişinăului, candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr”, au obţinut cele mai multe voturi, 41% şi, respectiv, 31%, rezultate similare cu cele obţinute la alegerile din mai 2018. 

"Așa cum am făcut-o de fiecare dată, am votat pentru principiile și valorile în care cred. Am votat pentru oamenii din Chișinău și suburbii. Am votat cu certitudinea că de acestă dată nimeni nu va mai îndrăzni să ne fure decizia, votul, așa cum au făcut-o anul trecut”, a declarat Andrei Năstase, potrivit jurnal.md.

Mai multe articole despre:
alegeri Chisinau alegeri la chisinau