MENIU

Represiunile lui Putin continuă: Romanciera Ludmila Uliţkaia a fost clasificată drept agent străin

Romanciera Ludmila Uliţkaia a fost clasificată drept agent străin. Foto: Profimedia

Romanciera Ludmila Uliţkaia, cunoscută pentru operele sale literare de succes, a fost recent catalogată drept "agent străin" de către autoritățile ruse. Uliţkaia, care a criticat public războiul declanșat de Rusia în Ucraina, trăiește în prezent în exil în Germania.

 Această acuzație a fost văzută ca un semn al represiunii severe împotriva opoziției politice și a artiștilor în Rusia, și a făcut din scriitoare un simbol al luptei împotriva cenzurii și a represiunii în spațiul cultural rus, fiind apreciată și susținută de comunitatea internațională pentru curajul și integritatea sa.

Sute de persoane, activişti pentru drepturile omului, opozanţi sau jurnalişti independenţi, au fost clasificaţi în Rusia în ultimii ani drept "agenţi străini", un calificativ care este însoţit de constrângeri administrative stricte şi de obligaţia de a apărea ca atare în toate comunicările publice.

Liudmila Uliţkaia, în vârstă de 81 de ani, este cunoscută în Rusia pentru cărţile sale Soniecika, care a primit Premiul Medici în 1996, şi Cortul verde.

Ursula Von der Leyen zboară la fiecare două săptămâni cu un avion privat, în timp ce propăvăduiește interzicerea zborurilor interne

Cel mai cunoscut roman al său, Daniel Stein, traducător, bazat pe povestea adevărată a unui evreu care a devenit preot catolic, a câştigat Big Book Prize în 2007.

Acestei scriitoare, care iubeşte libertatea de exprimare şi ale cărei cărţi au fost traduse în multe limbi, îi place să înfrunte Kremlinul, o alegere foarte rară în lumea literară rusă. Ea a denunţat în mod repetat atacul "fără sens" al forţelor ruse asupra Ucrainei, asigurând în 2023 că acesta va avea "consecinţe catastrofale pentru Rusia".

Potrivit justificării oferite vineri de Ministerul rus al Justiţiei, autoarea "s-a opus" conflictului din Ucraina şi, în special,"face propagandă în favoarea relaţiilor LGBT".

Ludmila Uliţkaia locuieşte în Germania din 2022, după ce a părăsit Rusia în urma lansării ofensivei ruse în Ucraina, la fel ca mulţi dintre criticii preşedintelui Vladimir Putin. 

Putin, demonstrație de forță în ziua funeraliilor lui Aleksei Navalnîi. Cel puţin de 45 de persoane reţinute pentru că au adus omagiu opozantului rus