MENIU

VIDEO | Reportaj exclusiv: Imagini dramatice de la Spitalul Județean din Ploiești. Regretul nevaccinaților ajunși în stare gravă

Sursa foto: Captură video

Jurnaliștii Realitatea PLUS continuă campania în care vă prezintă realitatea din spitalele sufocate de valul uriaș de infectări. Imagini cutremurătoare vin de la Spitalul Județean din Ploiești. Medicii mărturisesc, cu lacrimi în ochi, drama prin care trec. Spun că sunt epuizați după ce au trecut prin toate valurile pandemiei. Au trăit dezamăgiri când au pierdut pacienți și au zâmbit când alții s-au vindecat. Și strigătul bolnavilor, majoritatea nevaccinați, este unul cumplit: oamenii le cer celor dragi să se imunizeze. Vă avertizăm că urmează imagini și informații cu un puternic impact emoțional. Un reportaj realizat în exclusivitate de jurnaliștii Realitatea PLUS Ionela Arcanu și Călin Buda.

,,N-am știut ce înseamnă. Acum îmi dau seama, aștept să ajung acasă’’, a afirmat unul dintre pacienți.

,,Noi facem tot ce putem, tot ce depinde de noi, îi ajutăm cum putem noi’’, a precizat Mona Hîrlăoanu, aistentă medical la Spitalul Județean din Ploiești.

Internată de mai bine de o lună și jumătate, doamna din imagini este unul dintre cei peste 100 de pacienți de la Spitalul Județean din Ploiești care, zi de zi, duc o luptă nemiloasă cu virusul nimicitor.

,,Este acel caz de long Covid, cum îi spunem noi, care are sechele pulmonare foarte intense și care necesită un debit foarte mare de oxygen, deși este negativă, dar este în continuare în spital pentru că nu putem să suplimentăm acest debit mare de oxigen acasă’’, a explicat Raluca Bercea, medic șef interne COVID.

,,Sper și eu să ajung cât mai repede acasă. Nu mai pot, m-am dat peste cap’’, a transmis un alt pacient.

Este nevaccinată, așa cum sunt 95 la sută dintre cei internați la spitalul din Ploiești. Dacă scapă cu bine, își dorește să îi urmeze exemplul soțului, care, în timp ce ea era internată, a mers să se imunizeze.

Aici sunt foarte multe cazuri grave. 60 sunt în Unitatea de Primiri Urgențe, în așteptarea unui pat. Pentru mulți, medicii fac tot posibilul să îi ajute să treacă cu bine. Dar uneori este o muncă zadarnică pentru că oamenii își caută salvarea prea târziu.

,,Este un pacient care are afectare pulmonară 90%, este o formă foarte gravă de Covid, așa cum sunt marea majoritate a pacienților de pe secția noastră. Au ajuns foarte târziu la spital’’, a mai declarat medicul.

,,Regret că nu m-am vaccinat, dar cu prima ocazie când ies de aici mă voi vaccina și le voi spune tuturor celor care îmi sunt prieteni, colegi, amici. Soția e tot de meserie asistentă, ea s-a vaccinat, eu nu. Am fost încăpățânat, recunosc’’, a afirmat un alt pacient.

La Spitalul Județean din Ploiești, situația este ca în toată țara. Paturile se eliberează când mor pacienții. Nu vor sta foarte mult timp pentru că vor fi aduși alți oameni care acum sunt în UPU, iar aici ar putea fi tratați corespunzător.

Cadrele medicale mărturisesc cu ochii în lacrimi că sunt epuizate. Au trecut prin toate valurile pandemiei, au trăit dezamăgiri când au pierdut pacienți și au zâmbit când alții s-au vindecat. Unul dintre cei din urmă le-a lăsat salvatorilor săi un mesaj pe o bucată de carton ruptă dintr-o cutie de medicamente. Le-a mulțumit.

,,Gestul de a trimite un mesaj de mulțumire unor oameni pe care nu i-a văzut fizic, fiind tot timpul ocupați, ni se văd doar ochii, ni se aude doar vocea, asta m-a impresionat foarte mult’’, a precizat Loredana Ionică, asistent șef Pneumologie.

Cea mai eficientă armă în acest război interminabil, spun medicii și asistentele, rămâne vaccinarea! Unul dintre doctori, Raluca Bercea, a fost plecată timp de 7 ani în Norvegia. Chiar înainte de pandemie s-a întors în țară și nu regretă nicio clipă decizia luată. Este la locul potrivit, spune ea.

,,Eu mi-am dorit întotdeauna să mă întorc în țară, să mă întorc să ajut oamenii din România, să pot pune umărul la reformă și la dezvoltarea sistemului medical care are foarte multe probleme’’, a mai precizat Raluca Bercea, medic șef interne COVID.