MENIU

Renumit profiler, despre intențiile bărbatului din Chiajna: „Violența lui nu este îndreptată asupra copilului”

După mai bine de 24 de ore, continuă negocierile cu bărbatul din Chiajna, care amenință că se aruncă în aer, cu fetița sa de 5 ani, pe care o ține ostatică. Atât polițiștii, cât și o rudă care au stat de vorbă cu el spun că bărbatul nu are o solicitare precisă și lasă impresia că face un joc al nervilor. Potrivit oamenilor legii acesta are grijă de fetiță și singura cerință a fost să i se aducă mâncare pentru copil. 

Într-o intervenție la Realitatea PLUS, Mihaela Brooks, unul dintre cel mai cunoscuti profileri români, a adus lămuriri cu privire la ce se întâmplă în mintea bărbatului care amenință că se aruncă în aer.

„Negocierea cu ostaticii a fost primul meu curs la Academia Militară. Primul lucru care trebuie făcut în cazul în care există o amenințare cu armă, sau în cazul de față, exploziv, pentru că vorbim de butelii, este ca efectiv nimic să nu existe în jur. Văd că lumea iese în împrejurimi. Apoi polițiștii sunt foarte lejeri,  merg acolo ca și cum ar fi într-o pauză de lucru. Ceea ce trebuie făcut este să i se facă profilul din trecut. Am înțeles că a fost la pușcărie, are acte de violență, de impulsivitate,” a spus Mihaela Brooks.

Specialistul criminolog consideră situația drept una periculoasă, întrucât barbatul nu a ridicat o cerință anume:

„Mi se pare totuși cât de cât, dacă nu a avut nici un fel de cerințe înafară de aceea de mâncare pentru copil, că nu există cerință pentru negociere, că este ceva cât de cât periculos, pentru că trebuia să aibă niște cerințe anume, pe care negociatorii trebuiau să le negocieze cu el.”

Profilerul consideră că bărbatul din Chiajna nu are intenții violente către fetița de 5 ani: 

„Violența lui nu este îndreptată asupra copilului. Copilul este o baricadă, un ostatec. Nu ne facem grijă pentru fetiță, din punctul acesta de vedere, că nu ar avea grijă de ea pe acest timp de baricadare. Nu intru în prea multe detalii tehnice ce se putea face, mai ales că am auzit că a fost văzut afară de vecini, nu știu cum de vecinii stau prin împrejurimi acolo și poliția nu poate să vadă,” a spus Brooks.

Cu toate acestea, faptul că bărbatul baricadat nu a dormit zeci de ore și, în plus are și o damigeană aproape, indică un grad sporit de pericol:

„Este un semn de pericol, este un risc mult mai înaintat, pentru că există stresori,” a mai adăugat Mihaela Brooks.