MENIU

Relaxarea restricțiilor în Europa este PREMATURĂ! Trebuie să avem răbdare, avertizează OMS

Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)

Un nou avertisment vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care susține că rata de transmitere a COVID-19 rămâne, în continuare, ridicată pe continent, punând presiune pe sistemele medicale, ceea ce face prematură relaxarea măsurilor restrictive. Avertismentul este făcut de Hans Kluge, directorul pentru Europa al instituției, și vine pe fondul relaxărilor anunțate de unele state europene. 

„Trebuie să avem răbdare, va lua timp să vaccinăm (...) Am învăţat lecţii aspre - deschiderea şi închiderea, apoi redeschiderea rapidă (a societăţilor) este o proastă strategie”, a afirmat Kluge, într-un briefing online, potrivit Reuters, preluat de HotNews.ro. 

Potrivit oficialului, „ratele de transmitere în Europa sunt încă foarte ridicate, afectând sistemele de sănătate şi punând presiune pe servicii, ceea ce face să fie prea devreme pentru relaxarea” măsurilor.

„Scăderea transmiterii necesită un efort susţinut, consecvent. Aveţi în vedere că doar puţin peste 3% dintre locuitorii regiunii au trecut printr-o infecţie confirmată cu COVID-19. Zone lovite rău o dată pot fi lovite din nou”, a atras atenția reprezentantul OMS. 

În prezent, 35 de state europene au început programele de vaccinare, până acum fiind administrate 25.000 de doze, spune Hans Kluge.

Cu toate astea, apariţia unor noi variante ale virusului, cum este cea din Marea Britanie și Africa de Sud, fac urgentă vaccinarea categoriilor prioritare, însă ritmul de producere şi distribuire a vaccinurilor nu răspunde deocamdată aşteptărilor: „Acest paradox, în care comunităţi întrevăd un sfârşit odată cu vaccinul, dar, în acelaşi timp, sunt chemate să respecte măsuri restrictive în faţa unei noi ameninţări, provoacă tensiune, anxietate, oboseală şi confuzie. Acest lucru este absolut de înţeles în condiţiile date”.

Mai multe articole despre:
oms avertisment oms relxare masuri europa