MENIU

Relațiile dintre Norvegia și Rusia se răcesc. Prezența americanilor în zonă deranjează Kremlinul

Decizia Norvegiei de a extinde prezența pușcașilor marini americani pe teritoriul său poategrava relațiile cu Rusia și ar putea escalada tensiunile pe flancul nordic al NATO, au declarat sâmbătă oficiali ai Ambasadei ruse de la Oslo pentru Reuters.

Un număr de 330 de pușcași marini vor fi cantonați în Norvegia până la sfârșitul anului 2018, dublând perioada de un an care fusese stabilită inițial, a declarat miercuri un comunicat al guvernului.

Exercițiile militare comune care au avut loc în Norvegia în ianuarie, au marcat prima astfel de acțiune a unor militari străini care a avut loc în statul NATO de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial.

Norvegia a subliniat importanța desfășurării, menționând că sosirea pușcașilor marini nu reprezintă un act îndreptat împotriva Rusiei. Trupele americane sunt staționate la aproximativ 1.500 km de granița cu Rusia.

„Considerăm că acest pas contravine politicii norvegiene de a nu desfășura baze militare străine în țară în vremuri de pace”, a transmis ambasada rusă într-o declarație pentru agențiaReuters.