MENIU

Regele Mihai I: istoria fabuloasă a unui suveran

Regele Mihai I a devenit rege la 6 ani, însă doar pentru scurt timp. A urcat din nou pe tron la 18 ani, dar nici atunci nu a stat prea mult pentru că au venit la putere comuniştii. Gonit din propria ţară, Regele Mihai a fost nevoit să îşi părăsească poporul şi să trăiască pe meleaguri străine. Nici după căderea comunismului fostului suveran nu i-a fost mai uşor să revină în România. Primul care i-a refuzat acest drept a fost preşedintele Ion Iliescu. 

Regele Mihai I. La doar 6 ani Mihai devine rege, după moartea bunicul său regele Ferdinand, însă doar pentru trei ani. Până la vârsta de 18 ani tronul este ocupat de tatăl său, Carol al II-lea. La vârsta majoratului, într-o Europă prinsă în război, Mihai este numit rege fără aprobarea parlamentului.

De fapt, puterea executivă se afla în mâinile mareşalului Antonescu. Acesta intră în război alături de Germania, fără ştirea regelui Mihai. După executarea lui Antonescu, tânărul suveran rămâne singur în faţa comuniştilor, iar guvernul Petru Groza îi cere să abdice, în decembrie 1947.

Cu pistolul pe masă, regele este ameninţat că dacă nu renunţă la tron o mie de studenţi aflaţi în închisoare, pentru că participase la un miting pro-monarhie, vor fi executaţi. Regele Mihai îşi pierde şi cetăţenia română, iar în perioada comunistă îi este interzis să revină în ţară.

Regele Mihai, diagnosticat cu leucemie în stadiu foarte avansat. Se retrage din viața publică

Regele Mihai, relație complicată cu autoritățile de la București

După 1990, fostul Suveran al României a avut o relaţie destul de tensionată cu noile autorităţi de la Bucureşti. În decembrie 1990, Regelui i se permite să intre în România. Când ajunge în ţară autorităţile organizează o ambuscadă pe autostrada Bucureşti – Piteşti, iar fostul suveran este ridicat de poliţie şi dus la Aeroportul Otopeni, de unde este expulzat. Mai revine în România în primăvara anului 1992, unde este întâmpinat de milioane de români, care îl aclamă.

Speriată de popularitatea Regelui, puterea de la Bucureşti îi interzice acestuia să mai revină în ţară. Mai mult, Ion Iliescu propune o lege prin care să se interzică pe viaţă intrarea în ţară a familiei regale. Ulterior, fostul suveran îşi recapătă cetăţenia română, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu. Regele Mihai revine definitiv în ţară în 2001.

Regele Mihai s-a retras din viața publică

Regele Mihai a fost diagnosticat cu leucemie și supus unei intervenții chirurgicale în cursul zilei de miercuri.

Informația a venit de la avocatul Casei regale, care a transmis o înregistrare video în care a comunicat că Majestatea Sa se află într-o stare gravă de sănătate. Regele Mihai a fost diagnosticat cu leucemie în stadiu foarte avansat, cu metastaze.

”În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situație vine în anul în care Familia și Țara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea dinastiei și a Statului Român modern.

Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta și de a duce la îndeplinire toate acțiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-și continue menirea și să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”, a transmis Regele Mihai I, anunțând, astfel, că se retrage din viața publică.

Mai multe articole despre:
regele Mihai istorie biografie leucemie viata publica