MENIU

Regele Mihai a murit. Întâlnirea dintre Regele Mihai şi Hitler. Ce impresie i-a lăsat Fuhrerul

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.

Pe 8 noiembrie, Casa Regală anunța că Regele Mihai este 'în stare de suferință', alături de el fiind principesa Margareta și principele Radu, cu ocazia marii sărbători a Sfinților Mihail și Gavriil. Nu a fost organizat niciun eveniment cu ocazia zilei onomastice. La reședință s-au aflat angajații Casei Majestății Sale detașați în Elveția și maicile de la mănăstirile din România care îl asistau pe Rege. Cu o seară înainte, pe 7 noiembrie, un trimis al mitropolitului Europei Occidentale și Meridionale, Iosif, i-a dat Regelui Mihai Sfânta Împărtășanie.

În iarna anului 1941, Regele Mihai şi Regina-mamă Elena au fost atraşi într-o cursă ca să-l întâlnească pe Hitler. Cum s-au petrecut lucrurile aflăm din volumul „Mihai I al României. Regele şi ţara“, semnat de Ivor Porter.

În octombrie, regina Elena I-a spus lui Mihai Antonescu că i-ar plăcea să facă o vizită la Florenţa. Ministrul de Externe a acceptat imediat şi, spre marea ei surpriză, i-a sugerat că Regele ar trebui s-o însoţească. Guvernul a aranjat, împotriva voinţei lor, să călătorească prin Germania şi nu prin Ungaria şi, în ultima clipă, când nu mai puteau refuza, au primit invitaţia de a dejuna în compania Fuhrerului, scrie adevarul.ro.

"Nu puteai să ai o conversaţie normală cu Hitler, nici la nivelul simplei politeţi. Când ajungea la un subiect care interesa, vedeai că ochii încep să-i sticlească, vorbea mult, agitat… În timpul mesei, a venit un ofiţer care i-a comunicat nu ştiu ce lucru minunat s-a întâmplat pe front, la care el n-a avut nicio reacţie. Probabil că ofiţerul a intrat în sală conform unei indicaţii de regie. Pe neaşteptate, a lovit cu palma în masă şi a spus că el garantează că Statele Unite nu vor intra în război niciodată.

A perorat. La început impresia a fost penibilă. Obligat să ascult, a sfârşit prin a impresiona – n-am spus şi în mod plăcut. Ridica tonul până la urlet, ca un sălbatic. Nu ştiu cum se comporta în discuţiile particulare: în cele oficiale vroia să impresioneze cu orice preţ - şi atunci o lua razna, făcea abstracţie de cei de faţă, parcă se adresa unei mulţimi. Dacă erai mai atent, îţi dădeai seama că vorbeşte cu patimă despre lucrurile pe care le puteai citi în orice jurnal nazist“. Aceasta este impresia pe care Hitler a lăsat-o Regelui Mihai.

Mai multe articole despre:
regele Mihai regele mihai a murit