MENIU

Regele Belgiei, în România: Sprijinul Vestului pentru Ucraina nu se va opri cu ultimul foc de armă. Valorile noastre vor triumfa - VIDEO

Regele Belgiei, Philippe / Sursa foto: Profi Media

Regele Belgiei, Philippe, a fost primit, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis la Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din județul Constanța. Oficialul a susținut un discurs emoționant despre lupta Ucrainei pentru supraviețuire și despre solidaritatea manifestată de UE față de ea.

„Azi simt emoții puternice. Mânie, mândrie și speranță. Mânie pentru că o națiune suvernă a fost invadată brutal chiar în fața ochilor noștri într-o evidentă încălcare a legilor internaționale. Agresiunea rusă asupra Ucrainei a cauzat, pentru prima dată în ultimii zeci de ani în Europa, suferințe inimginbile în rândul populției civile nevinovate. Armele au măcinat morte și au aruncat continentul nostru din nou în război…

Mândrie pentru că statele europene s-a unit în fața acestui act de barbarie, a acestor abuzuri și acte de violență de nedescris. UE a reacționat pe o singură voce, a condamanat agresiunea și a adoptat sancțiuni

NATO a reacțiat și ea trimițând trupe în Flancul Estic. Prezenta dvs aici, a soldaților, din 7 stte NATO, departe de casă, uneori în condiții dificile, demonstrează că solidaritatea unei alianțe se măsoară în situțiile critice. Am venit să vă susțin!

Simt speranță că acestă luptă se va sfârși curând, că vom reconstrui o Ucraină liberă și prosperă. Sprijinul Vestului nu se va opri cu ultimul foc de armă. Valorile noastre vor triumfa – democrația, libertatea, solidaritatea și respectul pentru drepturile omului”, a declarat Regele Belgiei, Philippe.

„Pe lângă convorbirile oficiale, cei doi şefi de stat se vor întâlni cu militarii români, belgieni şi din celelalte ţări aliate, desfăşuraţi pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, având în vedere înrăutăţirea situaţiei de securitate din cauza agresiunii ilegale ruse împotriva Ucrainei”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele României şi regele Belgiei au discutat despre temele prioritare ale agendei bilaterale şi modalităţile de aprofundare a cooperării în plan european şi internaţional. A fost acordată o atenţie deosebită crizei din Ucraina şi impactului său multidimensional.

„În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federaţiei Ruse, se va discuta şi despre măsurile de asistenţă pentru Ucraina şi sprijinirea refugiaţilor ucraineni, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava. Cei doi şefi de stat vor aborda şi întărirea sprijinului pentru Republica Moldova, în condiţiile în care aceasta se confruntă cu provocări multiple generate de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, inclusiv găzduirea unui număr foarte mare de refugiaţi", a mai transmis Administraţia Prezidenţială.