MENIU

De ce evită Guvernul să pună direct întrebarea legată de familia formată din bărbat şi femeie

Acţiune în justiţie împotriva referendumului privind familia. Cine "se ia" de organizatori 

Întrebarea care va fi tipărită pe buletinele pentru referendum a stârnit controverse, pentru că nu conţine, explicit, subiectul supus consultării populare şi anume dacă românii sunt sau nu de acord ca in Constituţie să se precizeze că o familia se întemeiază pe căsătoria între bărbat şi femeie.

Potrivit comunicatului oficial al executivului, întrebarea la care românii vor fi chemaţi să răspundă prin DA sau NU este  ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Enunţul ascunde practic tema supusă consultări.

La ultimele patru referendumuri organizate în România, chiar şi atunci când au fost mai multe teme, întrebările au fost explicite. De exemplu, la cele două referendumuri pentru demiterea lui Traian Băsescu, în 2007 şi 2012, întrebarea a fost "Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu?"

Şi la referendumul privind votul uninominal, din 2007, întrebarea a fost clar formulată: "Sunteți de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, în baza unui scrutin majoritar în două tururi?"

Doi ani mai târziu, la referendumul care supunea consultării populare două subiecte, întrebările au fost explicite:  

Sunteți de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?

Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?

La referendumul din 2003, care a dus la revizuirea Constituției în mai multe direcţii, care vizau armonizarea legislației românești cu reglementările Uniunii Europene și cu cele ale NATO a fost folosită formula ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, dar atunci era vorba de un set de modificări.

Mai multe articole despre:
referendum