MENIU

Reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar, o prioritate a Guvernului Cîțu. Surse: Sporurile ar putea fi PLAFONATE

Mai putini bani pentru bugetari

Sporurile bugetarilor ar putea fi plafonate la 20%, iar sporurile pentru prefecți nu vor mai exista. Mai mult, angajații la stat ar putea rămâne fără voucherele de vacanță. Asta pentru că guvernul vrea să reducă deficitul bugetar, relatează Realitatea PLUS.

Potrivit unor surse, Guvernul ia în calcul posibilitatea de a nu mai acorda vouchere de vacanță pentru anul 2021, asta deoarece deja au fost prelungite voucherele în anii 2019 și 2020, iar acestea pot fi folosite până la finalul acestui an.

Bugetarii primesc vouchere în valoare de 1450 de lei pe care pot să le folosească pentru vacanțe pe teritoriul țării.

Guvernul vrea să reducă toate cheltuielile cu personalul, prin urmare ia în calcul posibilitatea de a elimina în anul 2021 aceste facilități pentru angajații de la stat.

O altă măsură gândită de Guvern este aceea de a elimina sporul COVID pentru angajații din prefecturi, spor care în momentul de față ajunge la 30% din salariul de bază.

În ceea ce privește sporurile care sunt plătite în sistemul bugetar, Executivul ia în calcul o altă posibilitate, și anume aceea de a plafona toate sporurile la 20%, însă procentul este încă discutat.

În Guvern se fac calcule pentru a ține sub control deficitul bugetar, și asta în contextul în care acesta urmează să adopte Legea bugetului de stat pentru anul 2021. Premierul Florin Cîțu a declarat recent că își doreșete un deficit bugetar de 7% din PIB. În prezent, există informații potrivit cărora deficitul ar fi de 7,2%, dar în Guvern se fac calcule pentru a ține sub control cheltuielile statului.