MENIU

Redevențele, amânate pentru 2017

Legea redevenţelor petroliere va fi amânată pentru 2017. Cel puţin asta susţin surse din cadrul convorbirilor dintre experţii FMI şi cei ai Ministerul Finanţelor. Asta înseamnă că actualul sistem de redevenţe va ramane în vigoare și anul viitor, conform Realitatea TV.

De asemenea, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici a susținut că legea ar urma să ajungă în Parlament anul acesta, să fie dezbătută și aprobată în prima parte anului viitor și să se aplice din 2017. Teodorovici a refuzat să ofere însă detalii despre valoarea redevențelor din viitoarea lege, potrivit Agerpres.

Luna trecută, Artur Stratan, președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), afirma că noua lege a redevențelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, în condițiile în care până la finalul anului, tehnic, nu se mai pot face demersurile necesare în acest sens. Acesta sublinia că nivelul redevențelor ar trebui să rămână neschimbat pentru a furniza un 'balon de oxigen' industriei de petrol și gaze, iar, în caz contrar, o astfel de măsură ar fi "catastrofală" pentru industrie.

"Estimăm că noua lege a redevențelor ar putea intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2017. Până la sfârșitul anului nu credem să se mai întâmple ceva pentru că mai sunt doar câteva luni — și nu vedem cum ar fi tehnic posibil ca ministerul să reușească o consultare publică cu mediul de afaceri, cu industria și cu asociația noastră, să circule un draft pentru consultare publică postat pe site-ul ministerului timp de 30 de zile, după care să primească feedback de la mediul de afaceri și să realizeze un draft final pe care să îl aproble în Parlament. Deci, până la sfârșitul anului, nu preconizăm să se poată obțină așa ceva din partea Guvernului. Ideal ar fi ca o schimbare a redevențelor să fie introdusă începând cu 1 ianuarie a oricărui an, pentru că este foarte dificil în timpul anului de schimbat modalitatea de calcul și toate registrele contabile ale unei companii operatoare din sectorul de petrol și gaze", a spunea Stratan.

Pe de altă parte, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu, afirma, în mai, că pe termen scurt, o majorare spectaculoasă a redevențelor este puțin probabilă și că noile redevențe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare.

"Acordurile existente au fost deja semnate cu niște clauze care includ redevențele actuale, pe baza cărora companiile și-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani", explica Duțu.

Reamintim că Guvernul Ponta a prelungit cu încă un an actualul sistem de redevențe, care expiră în decembrie 2014, în ciuda promisiunilor repetate că va impune un sistem care să aducă mai mulți bani la bugetul de stat. Ponta a motivat decizia prin faptul că nu pot fi operate modificări "peste noapte", deși negocierile cu firmele petroliere erau în desfăşurare de aproape un an.

Producția de gaze este asigurată în proporții aproape egale de Romgaz și OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage țiței, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.