MENIU

Recompensă de aproape 2 milioane de dolari pentru prinderea a doi români

Programul Programul de Recompense pentru Informatii despre Organizatiile Infractionale Transfrontaliere al Departamentului de Stat al Statelor Unite (TOC) ofera recompense pentru informatii care sa conduca la arestarea si/sau condamnarea românilor Nicolae Popescu si Dumitru Daniel Bosogioiu, presupusi autori de fraude pe internet, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ambasadei SUA.

Se ofera o recompensa în valoare de pâna la 1.000.000 de dolari pentru Popescu, presupus organizator al unei scheme de frauda cibernetica prin care se plasa pe website-uri americane de comert electronic numeroase anunturi convingatoare de vânzare de masini, motociclete, barci si alte bunuri de mare valoare care nu existau în realitate. Victimelor li se cerea sa transfere bani în conturi bancare frauduloase, din care sumele erau transmise conducatorilor organizatiei, în România. Este posibil ca aceasta conspiratie sa fi cauzat victimelor din SUA pierderi de milioane de dolari. Se ofera o recompensa de pâna la 750.000 de dolari pentru informatii despre Bosogioiu, care, aparent, a fost un membru cheie al schemei.

Atât Popescu, cât si Bosogioiu sunt cautati de Biroul Federal de Investigatii (FBI) pentru acuzatii care includ conspiratia în vederea comiterii de infractiunicu consecinte deosebit de grave – transferuri frauduloase, spalare de bani, falsificare de pasapoarte si trafic cu însemne contrafacute, precum si pentru acuzatii de transferuri frauduloase substantiale si spalare de bani.

Astazi, FBI l-a inclus pe Popescu pe lista celor mai cautati infractori cibernetici (Cyber’s Most Wanted). Creata în 2013, aceasta lista reflecta cele mai grave infractiuni cibernetice comise în întreaga lume. Amenintarile cibernetice sunt considerate acum o principala amenintare la adresa securitatii nationale a SUA.

Congresul a înfiintat Programul de Recompense (TOC) în 2013, pentru a sprijini eforturile de destructurare a organizatiilor infractionale transfrontaliere si a-i aduce pe conducatorii si membrii acestora în fata justitiei. Biroul de Combatere Internationala a Drogurilor si Aplicare a Legii (INL) administreaza programul în coordonare cu alte agentii federale americane. Acesta este un element cheie al Strategiei de Combatere a Criminalitatii Organizate Transfrontaliere a Casei Albe (White House Strategy to Combat Transnational Organized Crime).

Mai multe informatii despre Popescu si Bosogioiu se pot gasi pe pagina de internet a Programului de Recompense pentru Informatii despre Organizatiile Infractionale Transfrontaliere, la: www.state.gov/tocrewards. Oricine detine informatii despre aceste persoane ar trebui sa contacteze FBI, prin Centrul pentru Cazuri Importante la 1-800-CALLFBI (225-5324), sau Ambasada ori Consulatul SUA cel mai apropiat. Puteti de asemenea sa furnizati indicii electronic, la tips.fbi.gov. Toate informatiile vor ramâne strict confidentiale.