MENIU

Stolojan: Majorarea pensiilor cu mai mult de 10% ar fi o greșeală, am întinde coarda

Stolojan: Majorarea pensiilor cu mai mult de 10% n-ar fi o variantă bună

Fostul premier Theodor Stolojan este de părere că majorarea pensiilor cu 10% este cea mai realistă variantă în acest moment, având în vedere mersul economiei și estimările deloc optimiste. În acest context, a afirmat europarlamentarul PNL în emisiunea LIVE Realitatea din PNL, să alimentezi false speranțe ar fi neproductiv. Pe de altă parte, Stolojan nu împărtășește punctul de vedere privind impozitarea pensiilor speciale, afirmând că trebuie gândită o soluție care să acționeze de acum înainte.

,,Ca economist si nu ca membru al PNL vreau să vă spun că PSD a introdus o inovație în legislația românească. A aprobat o lege a salarizării si o lege a pensiilor prin care a stabilit pcu cât vor crește în fiecare an. (…) Nu poț să scoți o lege care să spui că economia crește la nesfârșit în următorii ani. Eventual faci un program, îl pui în aplicare și după 4 ani lumea te judecă.. Deci PSD a făcut acest lucru și iată că a avenit alt guverb. Și nu că s-a schimbatm, dar a venit o alăt realitate economică și anume că România nu mai crește cu 4%, cum a fost în anii precedenți, ci scade cu 3%-4%, dar gândiți-vă că, pe ansamblu, scăderea este de 6 puncte procentuale,”  a afirmat Stolojan.

,,Într- perioadă în care ai un asemenea impact negativ, n-ai voie să crești nicio cheltuială bugetară, cu excepția celor care sprijină combaterea pandemiei și sustinerea, atât cât poți, a mediului privat să mențină locurile de muncă. Sigur, e an electoral și e foarte greu să le spui pensionarilor că poți să le asiguri doar puterea de cumpărare.(…), a precizat fostul premier.


,,Punctul meu de vedere este că trebuie să asiguri o creștere a pensiilor care să mențină puterea de cumpărare a pensionarilor. (…) Recomandarea mea (pentru govern – N.R.) e să mențină puterea de cumpărare a pensionarilor și să reduca cheltuiala coșului zilnic. Majorarea pensiilor cu 10% este OK, din punctul meu de vedere, altfel am întinde prea mult coarda. Sigur, președintele Klaus Iohannis a spus să nu suporte numai pensionarii greul, dar atât timp cât le asiguri puterea de cumpărare nu înseamnă că suferă,” a afirmat fostul premier, în direct la Realitatea.net, într-o discuție cu Marinela Mititelu.

Theordor Stolojan a vorbit și despre impozitarea pensiilor speciale, afirmâd că nici teoretic, dar nici practic, un astfel de demers nu are sorți de izbândă.

,,Dacă vorbim de impozitarea pensilor speciale, intrăm în contradicție cu niște principii economice, că ar trebui să-i impozitezi pe toți. Sigur, pensiile speciale sunt o pată de rușine pe orbazul întregii clase politic, toate guvernările, indiferent de culoare, au aprobat tot felul de facilități. Soluția ar fi să-i pui pe cei care vor pensii speciale să contribuie corespunzător pentru cât vor primi. Cu cele aflate în plată plătim greșelile trecute, n-ai ce face!. Dar poți începe să-i pui de azi înainte să plătească 2 contribuții: una pentru sistemul normal și alta pentru pensia specială”, a explicat Stolojan.

Mai multe articole despre:
pensii majorare 10% citu stolojan guvern