MENIU

Ministerul Sănătăţii despre lipsa unui citostatic vital: Nu e criză!

Ministerl Sănătăţii reacţionează la informaţiile lansate în spaţiul public, potrivit cărora de pe piaţă a dispărut Cisplatin - un citostatic de bază în chimioterapie. "Nu este nicio criză," a declarat, miercuri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, pentru ca apoi să precizeze că, în curând, vor intra în ţară 3.000 de fiole de Cisplatin.

"Nu este criză. S-a pus problema de lipsa Cisplatinului, care este un medicament citostatic de pe piaţă. Pot să spun că în curând vor intra în ţară 3.000 de fiole pentru că Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) l-a exceptat de la etichetare. Până atunci, există pe piaţă alt produs cu aceeaşi substanţă activă - Sinplatin, care poate fi solicitat, folosit de către spital, de către medici", a afirmat Oana Grigore.

Substituentul este şi el inclus în programul naţional de cancer cu decontare 100%.

Problemele bolnavilor de cancer care nu găsesc Cisplatin a fost popularizată pe reţelele de socializare de către fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. 

Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, a declarat, miecuri, la Radio România Actualităţi, că stocurile s-au epuizat şi că "în acest moment pacienţii noştri aleargă disperaţi să îşi procure medicamentele de pe pieţele din ţările vecine - Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, iar cei ce nu îşi permit renunţă la tratament, renunţă la viaţă.”