MENIU

Reacţie dură după declaraţiile senatorului Ş. Nicolae : "Istoria e făcută de politicieni, dar..."

Senatorul Şerban Nicolae consideră că partizanii anticomunişti erau „mai degrabă împotriva intereselor României“. Declaraţia a stârnit reacţii dure atât din partea altor politicieni, cât şi din partea istoricilor.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a luat act de unele afirmații făcute în spațiul public referitoare la aspecte ale istoriei recente.

"Pe lângă inexactitatea masivă a unor asemenea afirmații, ele jignesc profund memoria unor oameni care, în condițiile instaurării prin forță și minciună a regimului comunist, au sperat ca România să fie cruțată totuși de experimentul dictaturii proletariatului", se arată în comunicatul de presă al instituţiei. 

De asemenea, aceştia amintesc că rezistența anticomunistă, întinsă pe nu mai puțin de două decenii, a adunat la un loc luptători din toate clasele sociale, având orientări politice, credințe religioase și viziuni diferite, dorința de libertate fiind un liant indestructibil.

"Fără să fi fost judecați, fie și de o justiție strâmbă, și sfârșind sub gloanțele regimului „popular”, luptătorii anticomuniști – alături de deținuții politici, deportații, dizidenții și exilații – ar trebui să reprezinte un simbol al demnității în momente de cumpănă ale României din a doua jumătate a secolului XX. O minimă recunoaștere a contribuției acestora la libertatea noastră de acum este exprimată de monumentul luptei anticomuniste „Aripi” din Piața Presei Libere din București, inaugurat în urmă cu un an și jumătate", se mai arată în comunicatul de presă.  

IICCMER reiterează îndemnul la depolitizarea abordării trecutului recent, fiind oricând gata să ofere consultanță în materie.

Şerban Nicolae şi istoria proprie: "Partizanii anticomunişti au slăbit apărarea României"