MENIU

Reacţie după arestarea lui Adrian Sârbu. "Parcă prea ies toate pe placul lui "PontaGhiţă"…"

Prinşi cu telenovela de corupţie care o are în centru pe Elena Udrea, am uitat complet că mai există Victor Ponta! Iată, deci, un prim câştig de imagine pentru şeful guvernului. Dar e doar asta? Întâmplările şi scandalurile din ultima vreme ţes o pânză a coincidenţelor care ar trebuie să ne pună pe gânduri. Nu neapărat în sensul direct al conspiraţiilor evocate de doamna Udrea, ci al subtilităţilor şi al nuanţelor în care curg investigaţiile şi anchetele penale şi care nu pot fi văzute în clar, la ora asta. Într-o direcţie foarte convenabilă anturajului premierului şi devastatoare pentru adversarii acestuia. Să începem cu sfârşitul.

Luni seară, procurorii Parchetului General l-au săltat pe Adrian Sârbu, patronul grupului de presă Mediafax Group, aflat în conflict cu ceea ce mogulul fondator al imperiului Pro numeşte generic „PontaGhiţă„; adică, grupul de putere&influenţă avându-i ca piloni pe Victor Ponta -prim ministru şi şef al PSD – şi Sebastian Ghiţă – prieten al premierului, membru al comisiei de control al SRI şi mogul al trustului media România TV. Cei doi deţin controlul puterii executive (majoritatea parlamentară actuală, care susţine guvernul) şi dirijează un important centru de influenţă mediatică: trustul România TV (direct prin Ghiţă), posturile publice de radio (via majoritatea PSD) şi televiziunea familiei Voiculescu, Antena 3 (prin influenţa indirectă a lui Victor Ponta). Puterea celor doi nu poate fi contrabalansată astăzi, practic vorbind, de nimeni. Preşedintele Iohannis are în spate un val imens de simpatie, dar el însuşi, efectiv, nu poate perturba forţa axei Ponta-Ghiţă, ştampilată drept „PontaGhiţă”.

Premierul Ponta a avut mai multe ieşiri publice împotriva lui Adrian Sârbu, motivul declarat în faţa camerelor de luat vederi fiind acela că Sârbu i-ar fi cerut să-l păsuiască la plata obligaţiilor către stat; în caz contrar, afirma Victor Ponta, Sârbu l-ar fi ameninţat că-l „distruge”, cum a făcut şi cu alţi lideri politici. Aşa o fi, dar e doar o faţeţă a realităţii. Cealaltă este atitudinea trustului media a lui Sârbu faţă de guvernarea Ponta, în special a publicaţiei Gândul şi a agenţiei de presă Mediafax; de aşa ceva, Victor Ponta nu vorbeşte,  nu pune în context conflictul cu Sârbu, dar să omiţi asta din ecuaţie e incorect. Jurnaliştii lui Sârbu au fost critici cu puterea, dar fără să comită abuzuri mediatice de tipul celor produse la trustul lui Dan Voiculescu. Cristian Tudor Popescu, Lucian Mândruţă, Florin Negruţiu, Rodica Ciobanu, Lelia Munteanu, Indira Crasnea, Cristian Hostiuc, Marian Sultănoiu, Andrei Luca Popescu, Biro Attila, Victor Rotariu, Sorina Ionaşc sunt nume cunoscute pentru cine urmăreşte piaţa media din România; jurnalişti unii poate mai agresivi, alţii mai cumpătaţi, dar având comun ochiul critic-apăsat-corect prin care văd actualitatea românească. Le poţi reproşa orice, numai că nu-şi fac meseria onest nu! Şi din această postură de „câini” de pază ai realităţii politice, evident că „jurnaliştii lui Sârbu” nu aveau cum să nu-l deranjeze pe Victor Ponta, cel obişnuit cu tămâierile şi periajele din studiourile de la Antena 3 şi RTV. Această parte a realităţii conflictului Sârbu-„PontaGhiţă” se face că n-o vede Victor Ponta. Dar ea există! Asta nu înseamnă că acuzaţiile care i se aduc lui Adrian Sârbu nu pot fi validate de o sentinţă judecătorească, dar hai măcar să vedem tabloul complet. Căci iată de ce…

Citeşte mai multe pe Reporter Virtual.