MENIU

Reacția lui Raed Arafat! Șeful DSU explică de ce Spitalul Foișor a fost transformat în clinică suport-COVID

Raed Arafat/foto: INQUAM

Șeful DSU, Raed Arafat, a motivat, într-un videoclip postat pe o rețea socială, cauzele din spatele transformării Spitalului Foișor în unitate suport-COVID. Medicul a precizat că ordinul a fost avizat de ministrul Sănătății, iar managerul spitalului a fost informat de faptul că unitatea urma să se transforme în spital suport-COVID.

Raed Arafat: "Aș dori să clarific situația care a apărut la Spitalul Foișor și să explic exact ce s-a întâmplat. Astăzi dimineață era clar că unitățile de primiri urgențe sunt suprasolicitate și au ajuns la un număr foarte mare de pacienți intubați, ventilați sau care au nevoie de oxigen și internare în spital. Nu erau locuri în București, oriunde a sunat centrul de comandă s-a primit răspunsul că nu sunt locuri. Nici la ATI, nici în alte secții, nici în zonele limitrofe Bucureștiului. Am primit telefon de la managerul Spitalulului Sfântul Pantelimon și m-a anunțat că sunt 18 pacienți fie intubați, ventilați, fie pe ventilație non-invazivă în unitatea de primiri urgențe. Primul pas a fost să găsim locuri la distanță. La Iași, (...) am transferat 3 pacienți. 2 pacienți i-am transferat la Spitalul Gerota, spitalul MAI. (...) Ne-am orientat spre Spitalul Foișor. De ce? 21 de paturi de terapie intensivă și acolo există 200 de paturi în total cu oxigen, din care 90 ar putea fi folosite pentru pacienții cu COVID. În cursul zilei am semnat ordinul, care a fost avizat și de ministrul Sănătății. Am avut o discuție cu managerul spitalului și l-am informat. L-am informat și pe primarul Capitalei.

"La acest moment avem cel puţin două spitale de urgenţă din Bucureşti transformate total pentru COVID: Sfântu Ioan şi Spitalul Judeţean Ilfov. Astfel, transformarea încă unui spital de urgenţă în spital COVID putea să impacteze foarte serios cazurile de urgenţă non-COVID care vin la aceste spitale, cum e Floreasca, Universitar, Elias ş.a.m.d. Mai mult, aceste spitale deja au secţii în interiorul lor care preiau pacienţi COVID. Aşa că ne-am îndreptat către un spital care nu primeşte urgenţe decât mai puţin şi care are operaţii programate şi care poate fi transformat şi care să aibă o secţie de terapie intensivă cu un număr mai mare de paturi."

Urmărește întreaga declarație a lui Raed Arafat, în care explică contextul transformării Spitalului Foișor în spital suport COVID.

 

Spitalul de Ortopedie Foișor din București a fost evacuat, vineri seara, după ce s-a decis ca unitatea să devină spital suport COVID. Pacienții au fost scoși din spital în stare gravă, unii au început să plângă.

Mai multe articole despre: