MENIU

Ce spun analiștii de politică externă despre atacul SUA în Siria

Atacul aerian al Statelor Unite în Siria vine ca un mesaj clar spre preşedintele Assad pentru o întoarcere la dialog, a comentat jurnalistul sirian Mazen Rifai. În direct la Realitatea TV, analiştii politici şi experţii militari au explicat motivele şi consecinţele atacului cu rachete al americanilor.

”Atacul aerian asupra aerian nu este primul. Este un mesaj foarte bun, foarte puternic. Iranul ar trebui să plătească factura războiului”, a declarat jurnalistul sirian Mazen Rifai, pentru Realitatea TV.

Totodată, analistul de politică externă Iulian Chifu a precizat că, prin atacul de vineri dimineață, SUA a răspuns atacului chimic din Siria, în urma căruia au murit 57 de oameni.

”Opoziția asumată de SUA în blocarea armelor de distrugere în masă de către un stat rebel cum este Siria, un stat care semna convenția pentru neutilizarea armelor chimice. Între timp am avut acest atac oribil în urmă cu 4 zile, cu gaz, în estul Damascului, cu 57 de morți, și era natural ca această tensiune după noaptea trecută din consiliul de securitate să apară această intervenție chirurgicală”, a declarată Iulian Chifu, analist de politică externă.

”În momentul în care SUA a dat această lovitură, a resetat în mare măsură jocul politic la nivel global. Pentru că, de exemplu, după acest atac lumea înțelege că Statele Unite sunt capabile să schimbe printr-o singură lovitură tabla de șah într-o zonă sau în alta”, a spus și analistul Marius Văcărelu.

De asemenea, analistul Harl Bucur Marcu atrage atenția că s-ar crea o altă problemă la nivel internațional dacă Rusia ar lua decizia să acționeze după atacul SUA în Siria.

”Singura problemă de îngrijorare față de această acțiune a SUA ar fi ca Rusia să ia vreo măsură, să ia altă măsura decât diplomatic”, a precizat analistul Harl Bucur Marcu.