MENIU

Reacție halucinantă a Coreei de Nord: „Moartea studentului american este un mister pentru noi”

La doar câteva zilele după moartea studentului american Otto Warmbier, după 17 luni de detenție în Coreea de Nord, mass-media nord-coreene au susținut că moartea lui reprezintă un „mister”.

La revenirea sa în SUA, medicii care l-au examinat pe Warmbier au declarat că fostul student al Universității din Virginia a suferit leziuni cerebrale semnificative, era lipsit de reacție și se afla într-o „stare de veghe fără să răspundă la stimuli".

Nu este clar cum a ajuns în acea stare comatoasă.

Nord-coreenii au transmis oficialilor americani că Warmbier a intrat în comă după ce a contractat botulism și i s-a dat o pastilă de somn, însă raportul medicolegal infirmă prezența botulismului în organismul său.

Familia tânărului de 22 de ani susține că acesta a fost torturat.

Agenția de știri nord-coreeană KCNA a declarat vineri că Warmbier a fost tratat în conformitate cu legislația internă și a spus că acuzațiile potrivit cărora ar fi putut fi torturat timp de aproape 18 luni de detenție sunt „neîntemeiate”.

Kenneth Bae, un cetățean american care s-a aflat în detenție într-o închisoare din Coreea de Nord aproape doi ani, a declarat pentru CNN că este de părere că Warmbier ar fi putut fi torturat și a avertizat alți americani să nu meargă în Coreea de Nord.

Președintele american Donald Trump a catalogat moartea lui Otto Warmbier drept „o rușine” și că ar fi trebuit adus acasă mai devreme.