MENIU

Reacția BNR la atacul PSD privind inflația. Vestea bună: prețurile se temperează în 2018

Un deputat PSD acuză Banca Națională că ar fi vinovată de creșterea prețurilor,. "De fiecare dată când guvernatorul României iese şi spune că vom avea o inflaţie de 4,3% nu face altceva decât să atragă o mărire a preţurilor", a declarat ieri PSD-istul Marius Budăi.

Reacția BNR nu s-a lăsat așteptată: "Mă îndoiesc că o declarație de presă poate să influențeze creșterile de prețuri. Ce prețuri au crescut în februarie? Legume și fructe. Mă îndoiesc că producătorii de citrice au așteptat declarația guvernatorului și au zis: Hai să creștem prețurile la portocale pentru că a declarat BNR că e inflație. Nu cred că i-a influențat guvernatorul pe producătorii de citrice. La restul produselor nu au fost majorări de preț", a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR la Realitatea TV.

BNR îi va răspunde în scurt timp și șefului PSD, Liviu Dragnea, care a trimis o scrisoare guvernatorului BNR pentru a cere lămuriri despre scumpirile din România:

"Este scrisoare adresată de președintele Camerei Deputaților, vom da un răspuns în cel mai scurt timp. Nu stiu dacă termenul îngrijorat este potrivit (Dragnea s-a declarat îngrijorat - n.r.), erau doar niste explicații care se cereau, o discuție mai degrabă tehnică decât o dispută, legată de interpretări", a explicat Suciu.

Oficialul BNR a explicat că trendul privind inflația este unul optimist. În februarie, am avut cel mai mic indice de inflație din ultimele 6 luni.

"Inflația e mai mică, prețurile vor crește mai puțin în 2018. În februarie, am avut cel mai mic indice de inflație din ultimele 6 luni. Presiunile inflaționiste s-au produs în cursul toamnei trecute", a explicat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, BNR are un sistem de raportare a prognozei de inflație. La fiecare semestru Banca Centrală face o prognoză de inflație care vizează prognoza pe următorii 2 ani. Indicele arată evoluțiile de prețuri, iar prognoza e doar o exprimare. 

Mai multe articole despre:
BNR inflaţia