MENIU

Război Ucraina - Ziua 61. EXPLOZIE în clădirea primăriei din Kreminna: nimeni nu a supraviețuit - Rușii se mută la Tiraspol?! LIVE TEXT

Război Ucraina-Rusia - Ziua 61

Bombardamentele continuă și în a doua zi de Paște în Ucraina. Rusia continuă să atace sudul și estul Ucrainei, bombardând orașul Mariupol, în zona combinatului Azovstal unde se află aproape 2.000 de ucraineni, civili și militari, dintre care majoritatea din batalionul Azov. Șefii diplomației și apărării din SUA au fost la Kiev să discute cu președintele Volodomir Zelenski, la exact 60 de zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Este prima vizită a unor oficiali americani de rang înalt, de la începutul războiului. 

UPDATE 23:00 - Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, situată la graniţa cu Ucraina, a acuzat luni seară Kievul că a bombardat un sat, spunând că în urma atacului doi civili au fost răniţi şi mai multe case au fost deteriorate.

UPDATE 22:00 - Explozia din Kreminna, oraș ocupat de Rusia, a făcut victime, potrivit unui oficial ucrainean, citat de CNN.

„În urma unei explozii de gaz în clădirea primăriei din Kreminna, nimeni nu a supraviețuit. Simultan cu explozia de gaze naturale în clădirea consiliului municipal, a avut loc o a doua explozie de gaze domestice în departamentul de poliție al districtului, unde un grup de colaboratori se dusese la o întâlnire", a declarat Gerashchenko pe Telegram.

UPDATE 20:15 - În Transnistria, la Tiraspol a avut loc o explozie foarte puternică, la sediul Ministrului Securității Statului.

 

Something going down in Tiraspol (Transnistria) - explosion at the Ministry for State Security building being reported pic.twitter.com/OOFCUwQUMn

— Russians With Attitude (@RWApodcast) April 25, 2022

UPDATE 17:00 - Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite luni în lovituri ruse asupra unor instalaţii feroviare în regiunea Viniţa din zona vest-centrală a Ucrainei, a anunţat Parchetul local.

UPDATE 13:00 - Toată regiunea Lugansk a rămas fără apă și electricitate pentru că militarii ruși au deconectat substația din Kremina de la curentul electric după bombardamentele ruse. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii, Serghei Haidai, potrivit Nexta, care spune că rușii au trecut la distrugerea infrastructurii pentu că nu au reușit să facă progrese pe frontul de lupta. 

„Aproape toată regiunea Luhansk a rămas fără alimentare cu apă. În ultimele 10 zile, 10 așezări au rămas fără curent din cauza bombardamentelor rusești. 30.000 de familii nu au electricitate”, a spus Haidai, potrivit CNN.

UPDATE 12:50 - Cinci gări din centrul și vestul Ucrainei au fost bombardate, a anunțat șeful Căilor Ferate Ucrainene, Alexander Kamyshyn. Atacurile au dus la întârzierea a cel puțin 16 trenuri de călători, potrivit Nexta.

UPDATE 11.20 - Agenția de știri de stat rusă TASS raportează că o explozie a unui dispozitiv neidentificat ar fi avut loc pe scările unei clădiri rezidențiale cu nouă etaje din Sankt Petersburg. 66 de persoane au fost evacuate, nu au fost raportate persoane rănite, potrivit Nexta

UPDATE 11: 05 - Rusia a doborât două drone ucrainene în regiunea rusă Kursk. Sistemele ruse de apărare aeriană au doborât două drone ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, unde Moscova desfăşoară o ofensivă militară de peste două luni, a scris luni guvernatorul regional Roman Starovoit pe canalul său de Telegram, citat de Reuters şi France Presse.

UPDATE 10:40 - Trupele ruse iau cu asalt satul Popasna, regiunea Lugansk, potrivit unui anunț al Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit informațiilor operative, începând cu ora 6:00, rușii desfășoară operațiuni ofensive în Zona Operațională de Est pentru a învinge forțele aliate, a stabili controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk și a asigura o rută terestră între aceste teritorii și Crimeea ocupată temporar.

UPDATE 09:53 - Dimineața zilei de 25 aprilie a început neliniștit, în Lviv. în regiune s-au auzit explozii. Situația a fost deja comentată de administrația militară regională. Președintele OVA Maxim Kozitsky a spus că apărarea aeriană funcționează în regiune. „Deci, mai întâi, locuitorii din regiunea Lviv au auzit explozii, iar apoi a început să apară fum pe cer deasupra regiunii”. Ulterior, Kozitsky a scris că toți oamenii trebuie să stea în adăposturi, deoarece apărarea antiaeriană funcționează.

Apoi s-a știut că incendiile au izbucnit în două așezări din raionul Zolociv. Potrivit lui Kozitsky, situația este sub control, dar locuitorii din regiunea Lviv trebuie să rămână în adăposturi.

UPDATE 08:43 - Rușii bombardează Azovstal cu rachete și bombe la Mariupol. La Mariupol, inamicul a lansat atacuri cu rachete și bombă asupra pozițiilor trupelor ucrainene de pe teritoriul uzinei Azovstal, conform ultimelor rapoarte de la Statul Major al Armatei Ucrainene. „În direcțiile Donețk și Tauride, inamicul a efectuat bombardarea cu artilerie a pozițiilor Forțelor Armate ale Ucrainei. În orașul Mariupol, inamicul a lansat atacuri cu rachete și bombă asupra pozițiilor trupelor noastre de pe teritoriul uzinei Azovstal. Trupele ruse desfăşoară operaţiuni de asalt în satul Popasnaya”, se arată în raport.

UPDATE 8:40 - Diplomata Bridget Brink, în prezent ambasadoarea SUA în Slovacia, va ocupa funcția de ambasador la Kiev, post neocupat încă de la începutul anului 2020. Presa americană a anunțat că președintele SUA, Joe Biden, o va nominaliza astăzi pentru acest post, potrivit BBC.

UPDATE 8:00 - Un incendiu puternis s-a produs în Bryansk, Rusia, la 100 de km est de granița cu Ucraina, luni dimineață. 

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul pentru Apărare Lloyd Austin au sosit la Kiev pentru discuții cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, potrivit unui consilier prezidențial ucrainean. Casa Albă a confirmat vizita luni dimineață, potrivit CNN. 

În Ucraina, la sol, bombardamentele rusești continuă în est, cu pierderi numeroase în rândul civililor. Au fost raportate decese ale civililor în nord-estul Harkov și estul Donețk, potrivit oficialilor regionali.

Consilierul prezidențial Mihail Podoliak anunță că atacurile în Mariupol continuă. Un alt consilier al președintelui Zelenski,  Tymofiy Mylovanov, a avertizat duminică de pericolul depopulării estului Ucrainei, despre care a declarat că ar fi principalul scop al Rusiei, scrie CNN. Săptămâna trecută, Rusia a dezvăluit că intenția sa este de a deține controlul total asupra sudului Ucrainei precum și în regiunea Donbas, care a fost prima linie a conflictului dintre Rusia și Ucraina în 2014, când Kremlinul a anexat ilegal Crimeea la Federația Rusă. 

Rusia intenționează să organizeze un referendum în orașul Herson, din sudul țării, pentru a-și justifica ocupația, potrivit ultimelro informații din domeniul apărării furnizate de Marea Britanie.

Ucraina a propus o rundă specială de discuții de pace cu Rusia în umbra atacurilor continue asupra siderurgiei Azovstal de la Mariupol. Discuțiile, dacă Rusia va accepta propunerea Ucrainei, ar avea loc lângă complexul metalurgic Azovstal din Mariupol (sud-est), unde s-au refugiat luptători şi civili ucraineni în acest oraş aflat în mare parte sub control rus

Jurnalistul bulgar de investigații Christo Grozev, site-ul Bellingcat, anunță că un avion ucrainean Antonov a aterizat în Sofia, capitala Bulgariei. Acesta susține că este posibilă o furnizare de arme, echipament militar pentru Kiev de către Bulgaria. Grozev scrie pe Twitter că „Bulgaria a trimis în secret muniție Ucrainei printr-un «stat terț»” ca modalitate de „a preveni dezintegrarea” coaliției de guvernare din țară, care include partidul socialist pro-rus. Grozev spune că socialiștii se opun exporturilor de arme către Ucraina.

A Ukrainian heavy-transport Antonov plane just landed in Sofia... I wonder why.. pic.twitter.com/Vc8iaPNNGl

— Christo Grozev (@christogrozev) April 24, 2022