MENIU

Război Ucraina. Ziua 198 - Contraofensiva ucraineană continuă avansul. Armata rusă, în HAOS: care este PUNCTUL de cotitură - LIVE TEXT

Război Ucraina. Ziua 198 - Contraofensiva împotriva rușilor e un succes

Război Ucraina. Vești bune de pe front pentru Kiev. Contraofensiva ucrainenilor împotriva rușilor invadatori este în linie dreaptă. Armata ucraineană a anunțat că face progrese importante în Harkov. Siguranța centralei de la Zaporojie este în continuare incertă. În timp ce Kievul acuză atacurile lansate de Moscova, Rusia susține că Ucraina o șantajează cu centrala nucleară și anunță că nu e de acord cu o zonă demilitarizată.

UPDATE 24:00 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat vineri că forţele Kievului au recucerit 30 de localităţi de la trupele ruse în nord-estul ţării, unde Moscova a trimis întăriri pentru a face faţă acestei ofensive, notează AFP.

UPDATE 23:53 - Cei 27 de miniştri de finanţe ai UE au dat undă verde unui nou ajutor de cinci miliarde de euro pentru Ucraina în scopul de a o ajuta să facă faţă consecinţelor războiului, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE 22:30 - Miniştrii Energiei ai Uniunii Europene au respins, vineri plafonarea, preţului gazelor ruseşti! În schimb, aceștia au însărcinat Bruxelles-ul să elaboreze propuneri, în câteva zile, pentru a limita veniturile producătorilor de energie din afara gazelor şi pentru a ajuta firmele de energie să rămână pe linia de plutire.

UPDATE 22:00 - Statul Major al Armate ucrainene susține că descurajarea, dar și haosul în rândul soldaților ruși care luptă în regiunea Herson sunt atât de mari încât superiorii lor au ajuns să-i caute cu elicopterele pe dezertori pentru a-i reduce în pozițiile de luptă.

UPDATE 21:05 - Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri cu șeful firmei turcești de apărare Baykar și a declarat că această companie va construi o fabrică în Ucraina pentru a construi vehicule aeriene fără pilot, transmite Reuters.

UPDATE 20:00 -Bombardamentele au distrus infrastructura energetică din orașul ucrainean Enerhodar, unde locuiește personalul care operează centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, ceea ce reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa centralei, a declarat vineri organismul de supraveghere nucleară al ONU, citat de Reuters.

UPDATE 16:00 - Secretarul de stat al SUA Antony Blinken anunță că războiul din Ucraina va mai dura, probabil, încă o perioadă importantă de timp, relatează CNN.

„Există un număr mare de forțe ruse care se află în Ucraina și, din păcate, în mod dramatic, președintele Putin a demonstrat că va mai trimite mulți oameni, cu un preț uriaș pentru Rusia, care va plăti enorm în viitor din cauza asta”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, aflat la o reuniune NATO la Bruxelles, alături de secretarul general NATO - Jens Stoltenberg. 

UPDATE 15:00 - Localnicii din satele eliberate au ieșit să-i întâmpine pe militarii ucraineni și îi îmbrățișează.

UPDATE 14:00 - Forțele Armate Ucrainene publică mai multe imagini din teritoriile eliberate de invadatorii ruși. În ultimele zile, peste 1.000 de kilometri pătrați ar fi fost eliberați, susțin autoritățile ucrainene. 

UPDATE 13:00 - Imagini apărute pe rețelele sociale arată mai mulți militari ucraineni care ar fi ajuns la Kupiansk, oraș strategic pentru ofensiva ucraineană. 

UPDATE 10.00 - Ucraina anunță că va cere Rusiei 300 de miliarde de dolari drept despăgubiri de război. Kievul doreşte adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU care să stabilească un mecanism internaţional de compensare.

UPDATE 9:00 - Pierderile Rusiei ar fi ajuns la peste 51.000 de soldați uciși și răniți în cele peste 6 luni de război în Ucraina, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate Ucrainene, potrivit Nexta.

UPDATE 8:00 - Au fost difuzate primele imagini cu recucerirea localitățilro din Harkov. Localnicii și militarii se îmbrățișează în Balaklia, orașul cel mai important pentru ucraineni în ofensiva din regiunea Harkov.

Război Ucraina. Contraofensiva trupelor ucrainene are succes în regiunea de nord-est a Harkovului. Au fost eliberate cel puțin 20 de localități . Președintele ucrainean - Volodimir Zelenski a anunțat că soldații ucraineni ar fi recucerit și orașul-cheie al regiunii Harkov - Balaklia, iar trupele invadatoare ar fi fost alungate, potrivit CNN. 

Preşedintele  Zelenski a declarat că trupele ucrainene au recucerit de la începutul lunii septembrie peste 1.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ocupat anterior de forţele ruse în urma invaziei.

„Totul este la locul lui. Steagul Ucrainei este într-un oraş ucrainean liber sub un cer ucrainean liber! Mulţumesc! Sunt mândru de tine! Ai grijă de tine! Spre victorie! Glorie Ucrainei!”, a transmis președintele Zelenski.

„În cursul operaţiunilor de apărare în curs de desfăşurare, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări. În total, peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie”, a mai spus Zelenski în discursul său zilnic.

Război Ucraina. Potrivit presei ucrainene, o suprafață de cel puțin 700 de km pătrați ar fi fost eliberată de invadatorii în total, peste 700 km pătraţi au fost eliberaţi de invadatorii ruşi în direcţiile Harkov şi la sud de Buh, relatează Ukrinform.

Ucraina este decisă să închidă centrala nucleară de la Zaporojie, pentru că bombardamentele nu încetează.

Război Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken a anuțat că sunt eficiente ultimele acțiuni lansate în contraofensiva Ucrainei pentru recuperarea sudului și estului. Înaltul diplomat american a făcut joi o călătorie neanunțată în Ucraina, a treia vizită de la începutul războiului. El a anunțat următoarea tranșă din pachetul de asistență financiară pentru Ucraina.

Un oficial ucrainean a sesizat Consiliului de Securitate al ONU că 2,5 milioane de ucraineni, inclusiv 38.000 de copii, au fost deportați forțat în Rusia, în cadrul unui program de „filtrare”. Moscova a negat categoric acuzațiile ucrainenilor.