MENIU

Război Ucraina, ziua 118: Rușii nu mai fac diferența între soldați și civili: tot mai mulți ucraineni cad VICTIME. Ofensiva armatei lui Putin, concentrată în est - LIVE TEXT

Bombardamentele Ucraina / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de-a 118-a zi de la debutul invaziei ruse. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, încă, de luni, că urmează "o săptămână istorică", ucrainenii aflându-se în așteptarea unei decizii privind acordarea statutului de candidat al Uniunii Europene. Astfel, toate cele 27 de state membre ale UE trebuie să cadă de acord și să-i ofere Ucrainei statutul mult-râvnit. În cazul unui consens total, țara condusă de Zelenski trebuie să parcurgă un drum extrem de anevoios. 

UPDATE 00:00 - 11 elicoptere Mi-17 au plecat de la Baza forțelor aeriene americane Davis-Montaigne din Arizona spre Ucraina, anunță Ministerul ucrainean al Apărării.

UPDATE 23:40Cel puțin 15 civili au fost uciși și alți 16 răniți marți, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Harkov, a anunțat Serhii Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Poliției Naționale din Harkov, citat de CNN.

UPDATE 22:55Un avion militar rus de tip Su-25 s-a prăbușit în regiunea Rostov din Rusia. Din păcate, pilotul a murit, transmite presa rusă.

Autoritățile ruse spun că avionul nu avea muniție. Datele preliminare arată că de vină ar putea fi o problemă tehnică, iar specialiștii continuă cercetările la fața locului, au mai precizat acestea.

UPDATE 20:05Armata ucraineană a declarat marți că a lansat mai multe lovituri aeriene pe Insula Șerpilor, la câteva ore după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că armata rusă a respins o ”tentativă nebunească” a Kievului de a recuceri insula.

Comandamentul Operațional de Sud al Armatei Ucrainei a declarat că ucrainenii au folosit „lovituri direcționate cu folosirea diferitelor forțe” pe insulă, potrivit CNN.

UPDATE 18:37Kievul a anunţat marţi sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negociere între Ucraina şi aliaţii săi occidentali pentru primirea de "arme puternice" capabile să respingă atacurile ruse în Donbas.

UPDATE 18:15Armata rusă a anunţat marţi că a conectat întreaga regiune Herson la canalele de televiziune ruseşti, ce vor fi de acum accesibile „gratuit” în această regiune cucerită de Moscova în sudul Ucrainei.

„Specialişti din cadrul unităţilor de transmisie ale forţelor armate ruse au conectat şi reconfigurat pentru difuzarea de canale ruseşti ultimul dintre cele şapte emiţătoare de televiziune din regiunea Herson”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat, informează AFP.

UPDATE 17:51Ucraina a reținut un oficial de rang înalt din guvernul de la Kiev și un mare afacerist suspectați că fac parte dintr-o rețea rusească de spionaj, a anunțat marți Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

UPDATR 16:32 - Ucrainenii ar putea rămâne fără drona-vedetă Bayraktar, care a lovit deciziv trupele ruse.  Turcia a decis să adopte o abordare mai prudentă în problema livrărilor de arme către Ucraina pentru a menține statutul de intermediar în comunicarea dintre Moscova și Kiev, a declarat Ismail Demir, șeful Agenției Turciei pentru Industria de Apărare.

UPDATE 14:56 - Declarații halucinante vin direct de la propagandistul preferat a lui Vladimir Putin. Prezentatorul rus Vladimir Soloviov a declarat într-o emisiune că Al Treilea Război Mondial este pe cale să înceapă. Acesta a mai spus că Occidentul nu se poate baza la nesfârșit pe bunul-simț al Rusiei de a nu folosi armele nucleare. 

UPDATE 13:45 - Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, spune că Moscova nu ar trebui să mai negocieze cu Washingtonul și că ar trebui să aștepte până ce SUA „o să se târască înapoi la masa negocierilor”. Iar șefa propagandei din Rusia prevestește foametea și spune că atunci Occidentul va căuta prietenia țării lui Putin din nou. 

UPDATE 13:10 - Prim-ministrul Luxemburgului Xavier Bettel a ajuns în Ucraina. 

"Puteți conta pe suportul Luxemburg ului în investigarea actorilor naționali și internaționali legat de aceste crime de război", a spus Bettel.

Oficialul a vizitat deja Borodyanka și Bucha, localități devenite cunoscute le nivel internațional după ororile fără de margini comise acolo de arma lui Putin.

UPDATE 13:00 - Discuţiile dintre Turcia, Finlanda şi Suedia cu privire la aderarea ţărilor nordice la NATO vor continua, este mesajul transmis de Ankara după discuţiile care au avut loc, luni, la Bruxelles. Potrivit sursei citate, summitul Alianţei Nord- Atlantice care va avea loc la Madrid, săptămâna viitoare, nu este un termen limită legat de aceste discuții, relatează Reuters. 

UPDATE 11:45În regiunea Stavropol, din Rusia, un localnic a fost infectat cu antrax, relatează presa rusă.

Rusia susține însă că nu există nicio amenințare privind răspândirea acestei boli.

UPDATE 11:20 - Guvernator: Forțele ruse lovesc primul punct de control al fabricii chimice Azot.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că, în timp ce luptele aprige continuă în zona industrială a Severodonețk, în prezent există 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, ascunși în fabrică.

UPDATE 11:15 - Președintele Zelenski va participa virtual la prima sesiune a summit-ului NATO de la Madrid.

Liderul de la Kiev se va adresa virtual în cadrul primei sesiuni a summit-ului Alianței Nord-Atlantice, programat să aibă loc în perioada 29-30 iunie, a declarat adjunctul sau Igor Zhovkva.

UPDATE 11:30 - Kremlinul consideră că americanii reținuți în Ucraina sunt „soldați ai norocului” care nu sunt acoperiți de Convenția de la Geneva, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. „Au participat la bombardarea armatei noastre, punându-și viața în pericol și trebuie să răspundă pentru aceste crime”, a spus Peskov, fără a preciza dacă americanii erau prizonieri de război.

UPDATE 11:00 - Mai multe explozii s-au auzit, marți dimineața, în orașele ucrainene Herson și Nikolaev. Pentru moment nu sunt informații legate de posibile victime. 

UPDATE 10:50 - Un avion de pasageri An-2 a dispărut de pe radar în regiunea Iakutia din Rusia, în această dimineață, 21 iunie, conform primelor detalii oferite de agenția TASS.

UPDATE 9:45 - „Pariez că războiul va fi câștigat de ucraineni”, a declarat fostul director CIA, David Petraeus. Însă, evoluția războiului în următoarele săptămâni va depinde de capacitatea celor două țări să înlocuiască oamenii și muniția pe care le-au pierdut, a mai adăugat acesta. În același timp, analistul militar Sean Bell susține că ce se vede acum este abia primul capitol din intenția lui Vladimir Putin de a restabili măreția imperiului rus. 

UPDATE 9:30 - Ucraina și Republica Moldova vor primi statutul de țări candidate la UE la summit-ul de la Bruxelles, din 23-24 iunie. Candidaturile acestor două țări au fost aprobate de toți membrii UE, relatează Bloomberg. 

UPDATE 9:20 - Ministerul rus de Externe urmează să-l cheme pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri la Kaliningrad, ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniune. 

UPDATE 9:15 - Fluxul de gaze naturale rusești furnizate Greciei de Gazprom va fi întrerupt timp de o săptămână, potrivit informațiilor oferite de operatorul elen de gaze DEPA, citată de Kathimerini și Rador.

UPDATE 9:05 - Noi detalii de pe front vin de la un jurnalist ucrainean. Acesta spune că armata lui Zelenski a distrus un grup al forțelor speciale rusești, dar si un remorcher de ultimă generație. Totul s-a întâmplat în timp ce vehiculul transporta muniție și armament pe Insula Șerpilor. 

UPDATE 8:40 - Armata rusă a anunţat, marţi, că a conectat întreaga regiune ucraineană Herson la canalele de televiziune ruseşti, care vor fi de acum accesibile ”gratuit”. Regiunea din sudul Ucrainei se află în prezent sub ocupație rusă, relatează AFP.

UPDATE 8:30 Rusia ”îngheață”, începând de astăzi, fluxurile de gaz către Grecia timp de o săptămână invocând motive de mentenanță la conducta Turk Stream. În plus de asta, se pare că există o problemă tehnică și la conducta care alimentează Germania şi Europa Centrală. 

UPDATE 8:00 - Institutul pentru Studierea Războiului: Săptămâna viitoare va fi decisivă în bătălia de la Severodonețk.

Grupul de reflecție american a citat oficiali ucraineni în evaluarea sa din 20 iunie, spunând că forțele și echipamentele ruse se vor concentra în zonă pentru a lansa o ofensivă finală asupra orașului.

În prezent, cea mai mare parte din Severodonețk se află sub control rusesc, cu excepția fabricii chimice Azot, unde luptele continuă.

Autoritățile ruse continuă, de asemenea, să se lupte în ideea consolidării controlului asupra teritoriilor ocupate în fața presiunii partizane ucrainene persistente.

UPDATE 7:30 - Atacurile rusești din regiunea Harkov au omorât 3 civili și  rănit alți 2.

Guvernatorul regiunii Harkov Oleh Syniehubov a raportat, pe 20 iunie, că o femeie de 65 de ani a fost ucisă în atacul asupra satului Kutuzivka.

Alte două persoane – o femeie de 61 de ani și un bărbat de 49 de ani au fost ucise în orașul Balakliya. În plus de asta, încă doi civili au fost răniți în cartierul industrial al orașului Harkov.

UPDATE 7:00 - Viceprim-ministru: Peste 1.500 de civili ucraineni sunt deținuți în închisorile rusești.

Rusia ține peste 1.500 de civili ucraineni în închisori, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk în timpul unei conferințe de presă.

„Ei se află (civilii ucraineni - n.r.) la Rostov, Kursk, în închisoare, sunt ținuți ca prizonieri de război, deși nu ar trebui să fie (așa - n.r.)”, a spus Vereșciuk, adăugând că printre civilii întemnițați se numără preoți, voluntari, activiști, jurnaliști și șefii agenţiilor guvernamentale locale.

UPDATE 6:30 - Institutul pentru Studierea Războiului: Săptămâna viitoare va fi decisivă în bătălia de la Severodonețk.

Grupul de reflecție american a citat oficiali ucraineni în evaluarea sa din 20 iunie, spunând că forțele și echipamentele ruse se vor concentra în zonă pentru a lansa o ofensivă finală asupra orașului.

În prezent, cea mai mare parte din Severodonețk se află sub control rusesc, cu excepția fabricii chimice Azot, unde luptele continuă.

Autoritățile ruse continuă, de asemenea, să se lupte în ideea consolidării controlului asupra teritoriilor ocupate în fața presiunii partizane ucrainene persistente.