MENIU

Război Ucraina. PUTIN nu face niciun pas înapoi - I-a dat ordin lui Șoigu să continue ofensiva în forță în Donețk

Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării

Vladimir Putin pare mai decis ca oricând după cucerirea Lugansk. Liderul de la Kremlin i-a ordonat oficial lui Serghei Șoigu să continue ofensiva în forță în estul Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat luni ministrului Apărării Serghei Șoigu să continue ofensiva în Ucraina, după ce trupele au preluat controlul asupra întregii regiuni Lugansk.

Anunțul a fost făcut oficial, la televiziunea rusă. Putin a solicitat forțelor de pe alte fronturi să-și urmărească obiectivele conform „planurilor aprobate anterior”.

„Unitățile militare, inclusiv grupul de Est și grupul de Vest, trebuie să își îndeplinească sarcinile conform planurilor aprobate anterior. Sper că totul va continua în direcția lor, așa cum s-a întâmplat până acum la Lugansk", i-a transmis Putin lui Șoigu, sugerând o victorie similară și în această regiune ca cea din Lugansk.

În același timp, Putin a fost văzut spunându-i ministrului apărării, Serghei Şoigu, că trupele care au luat parte la campania de capturare a Lugansk ar trebui „să se odihnească şi să-şi dezvolte capacităţile de luptă”.

Ministrul rus al apărării îl informase oficial, duminică, pe Putin că zona Lugansk este sub controlul forțelor ruse.

Anunțul lui Putin confirmă că toată regiunea Lugansk este acum în mâinile rușilor. Anterior, guvernatorul ucrainean al regiunii a spus că orașul a fost abandonat, astfel încât rușii să nu-l distrugă de la distanță. 

„Soldații s-au mutat acum în noi poziții fortificate. Pierderea orașului și cedarea controlului asupra Lugansk Rusiei a fost dureroasă. Aceasta este doar o bătălie pe care am pierdut-o, dar nu și războiul”, a declarat Serhiy Haidai pentru BBC.

Președintele Volodimir Zelenski a promis că forțele ucrainene se vor întoarce pentru a relua Lysychansk „mulțumită creșterii furnizării de arme moderne”.

Rusia și-a intensificat acum bombardamentul asupra orașelor din regiunea vecină Donețk, fiind vizate în special Sloviansk și Kramatorsk.

Cucerirea Lysychansk, orașul cheie pentru păstrarea regiunii Lugansk, a fost cucerit în acest weekend, la doar o săptămână după ce trupele ruse au capturat Severodonețk. Orașul Severodonețk, pe care bombardamentele rusești l-au distrus, transformându-l în ruine, a fost  comparat cu Mariupol, orașul-port cucerit de ruși după o rezistență eroică în Azovstal timp de trei luni, până pe 17 mai.

Împreună, regiunile Donețk și Luhansk formează zona industrială Donbas. Chiar înainte de a lansa invazia Ucrainei pe 24 februarie, Putin a recunoscut întregul Lugansk și Donețk ca state independente - RLD și RPD. Forțele proruse s-au opus regimului de la Kiev după alipirea ilegală a peninsulei Crimeea la Rusia, în martie 2014.