MENIU

Război total pe bugetul Capitalei! Miza scandalului - 355 de milioane de lei

Nicusor Dan/sursa foto: INQUAM

Războiul pe bugetul Capitalei continuă, deși, dacă acesta nu este votat până mâine, Bucureștiul riscă să rămână în incapacitate de plată. Echipa de la Culisele Statului Paralel a făcut o incursiune în istoria disputelor pe buget la București din ultimii 20 de ani, lupte ce i-au avut față în față pe primari și pe consilierii de la Primăria Municipiului București.

Nicușor Dan, edilul Capitalei: „Vă spun sincer, sunt uluit. Adică, noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri. Grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele pe această pe această propunere de buget încă de acum 6 săpătmâni și acum venim și spunem că eu nu am buge.  Realmente nu se poate așa ceva.”

Uluit și răvășit, vorbind la persoana a III-a despre sine, primarul Capitalei duce de peste o săptămână un război total cu Consiliul General al orașului. Cel mai important proiect al municipalității, proiectul de buget, a picat cu 22 de voturi împotrivă și 14 abțineri. Și, surprinzător, chiar din cauza consilierilor USR-PLUS. Aceștia au strigat la unison că bugetul propus ar fi nerealist, crescut din pix de către primarul Nicușor Dan până la suma 9,5 miliarde de lei.

Cosmin Smighelschi, consilier general USR-PLUS: „La București nu a început reforma în sănătate, nu s-a făcut nimic. Vrem să ne așezăm la masă, domnule primar, colegi din majoritate, și să discutăm și să revenim în fața bucureștenilor cu un buget realist, bazat pe venituri reale.”

Miza scandalului pe bugetul Capitalei ar fi, se pare, direcția de sănătate din cadrul primăriei, care ar uma să primească 355 de milioane de lei. De bani ar trebui să se ocupe înlocuitorul lui Vlad Voiculescu în funcția de viceprimar, Horia Tomescu. Doar că acesta nu are drept de semnătură pe deciziile administrative care privesc spitalele din subordinea Primăriei, ci doar atribuții de coordonare.

Aurelian Bădulescu, conilier general PSD: „Grupul mafiot USR-PLUS vrea să gestioneze, ce credeți dumeavoastră, spitalele din București. Măi copii, primarul vă dă dacă vrea, dacă nu vrea nu vă dă. De ce nu vreți dumneavoastră să treceți peste această chestiune, să-i spuneți lui Vlăduț să-și ia laba după ce înseamnă sănătatea publică și șmecheriile lui?”

Scandaluri pe buget, între primar și consilierii generali, au fost și în trecut. În 2004, Traian Băsescu încerca să rezolve problema cerându-le bucureștenilor să voteze un consiliu general mai prietenos primarului.

Traian Băsescu, fost primar al Capitalei: „Singur fac multe, cu un consiliu fac tot.. totul… Mult și totul… Nu multe? .. nu.. da.. hî… Singur fac multe, cu un consiliu fac tot… hahaha.. dacă așa îmi vine mie.”

Dar în anii ce au urmat, nici consiliul mai puțin ostil primarului nu a reușit să tină ședințele de buget departe de scandaluri.

Luptele politice și interesele financiare au dictat tot timpul votarea proiectelor la București, astfel că cetățenii orașului au picat mereu pe ultimul loc pe lista priorităților. Sorin Oprescu a dus și el un război total cu consilierii PD-L, rămași majoritari după plecarea lui Traian Băsescu la conducerea țării. Cel mai vocal era Nicușor Dan, pe atunci doar un activist civic, apoi un etern candidat la alegerile locale. Zeci de proiecte a reușit să blocheze cu procese în instanță sau doar prin învrăjbirea consilierilor.

Reporter: „Domnule primar, domnul Nicușor Dan spune că autostrada suspendată este cea mai scumpă din lume.”

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei: „Da! De pe pământ și planetar. Am avut o comunicare, nu eu personal, ci cei din jurul meu, cu cei de pe lună și au spus la fel.”

Și astfel, de peste 20 de ani, povestea se tot repetă. Iar Bucureștiul continuă să rămână un oraș-șantier cu lucrări care parcă nu se mai termină. Dacă până mâine bugetul Capitalei nu va fi votat, Bucureștiul riscă să intre în incapacitate de plată.

Mai multe articole despre:
Nicusor Dan buget capitala