MENIU

RĂZBOI Rusia-Ucraina, ZIUA 7. Ploaie de BOMBE peste Kiev. Desant rus la Harkov. Încă un oraș strategic, ocupat de soldații ruși - LIVE TEXT

Ucraina/ Profimedia
Ucraina/ Profimedia

Ucraina are parte de o noapte de foc, la propriu, cu atacuri susținute și repetate asupra marilor orașe, începând cu capitala și continuând cu Harkov, Herson și Mariupol. De altfel, Kievul trebuie să facă față celei mai lungi noapți de la izbucnirea războiului, respectiv din 24 ferbuarie. Sirenele anti-aeriene s-au auzit încă de lăsarea întunericului și au continuat să-și facă simțită prezența la intervale de timp, în orele care au urmat. Convoiul uriaș de peste 60 de kilometri de blindate a ajuns deja în suburbiile capitalei Ucrainei. Misiunea sa este de a cuceri Kievul în această noapte. Autoritățile continuă să se afle în alertă maximă, asta după ce atacurile cu rachetă au lovit mai multe ținte importante, printre care și turnul de televiziune. Incidentul s-a soldat cu cel puțin 5 victime, toți civili, și alți 5 răniți. Atacul cu rachete asupra turnului TV din Kiev a lovit și Memorialul Holocaustului Babyn Yar, ridicat pe locul unuia dintre cele mai teribile masacre comise de naziști în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 4:20 Parașutiștii ruși au aterizat la Harkiv și au atacat unul dintre centrele medicale militare ale orașului, potrivit The Kyiv Independent. Orașul Trostianets din regiunea Sumi a fost ocupat de forțele ruse, relatează jurnaliştii. 

Trei coloane de trupe ruse au intrat în oraș pe 1 martie, demolând poarta de la The Round Court, un reper istoric, și distrugând o galerie de artă. Liniile electrice și drumurile din oraș au fost, de asemenea, avariate. Nu există TV sau radio în Trostianets în acest moment și internetul este instabil.

UPDATE 01:26 Harkovul, greu încercat în această noapte. Nexta raportează că la scurt timp după miezul nopții a fost lansat un atac aerian asupra cazărmii Școlii de zbor. Barăcile sunt în flăcări, potrivit consilierului șefului Ministerului Afacerilor Interne, Anton Gerashchenko.

UPDATE 01:00 Armata ucraineană susține că a reușit, marți sear,ă capturarea unui lansator de rachete termobarice TOS-1A . Grupurile pentru apărarea drepturilor omului și ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite au acuzat luni Rusia de atacarea ucrainenilor cu arme termobarice și bombe cu dispersie, relatează Reuters.

UPDATE 00:20 Imagini cu dezastrul bombardării Jitomir (Zhytomyr) au fost deja postate pe rețelele sociale. Mai multe clădiri rezidențiale de lângă un spital au fost atinse după ce ținta unei rachete de croazieră era baza militară. AU murit 4 oameni, inclusiv un copil. Și un alt oraș oraș din regiunea Kiev - Bila Țerkva a fost atacat lăsând casele localnicilor în flăcări.

UPDATE 00:00 Primarul orașului Zhytomyr a comentat situația. Astfel, potrivit informațiilor, una dintre bombele rusești a lovit un bloc de apartamente care se afla în apropierea spitalului de stat.

 

UPDATE 11:00 Serviciul de Stat pentru Comunicații raportează că la Kiev, pe Rusanovka, la Vyshneve, pe Kurenevka, la Boyarka și Zhuliany au loc bombardamente. O explozie puternică a fost auzită și în Biserica Albă, uîn vreme ce un site militar este în flăcări.

RĂZBOI Rusia - Ucraina. Rezumat al principalelor evenimente 

Atacul rușilor nu mai are nicio legătură cu Declarația de război făcută de Vladimir Putin în noaptea de 23 spre 24 februarie. Atunci, liderul de la Kremlin își motiva decizia prin aceea că vrea "denazificarea Ucrainei" și spunea că atacurile armatei ruse, ce au la bază echipamente și tehnici de mare precizie, vor viza ținte militare.

Imaginile de pe rețele de socializare au demonstrat însă că mai multe puncte civile au căzut prada atacurilor rusești. Vorbim aici de nu mai puțin de 3 spitale, printre care și cel Oncologic pentru copii din Kiev, grădinițe și vehicule de urgență care transporatu bolanvi sau chiar răniți. Aceste atacuri s-au intensificat în ultimele zile și au atins apogeul în ultimele ore. 

Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor fi reluate miercuri, 2 martie, potrivit presei ucrainene. Nu se cunosc încă informații legate de locul de desfășurare al acestora și de componența celor două delegații care vor participa la discuții. 

Anteriorele negocieri, care s-au întins pe parcursul a 7 ore, cu scurte pauze între ele, au avut loc pe 28 februarie și s-au ținut în zona de frontieră a Belarusului. 

Din delegația ucraineană au făcut parte David Arahamiya, președintele fracțiunii Servitorul Poporului, Alexei Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, Mihail Podoliak, consilier al biroului președintelui, Andrei Kostin, prim-adjunct al șefului Ucrainei în Grupul de contact tripartit, Rustem Umerov, MP și Mykola Tochytsky, ministru adjunct de Externe. MANDATUL delegației a vizat încetarea imediată a focului și retragerea trupelor din țară.

DELEGAȚIA RUSĂ a fost reprezentată de ambasadorul Rusiei în Belarus, Boris Gryzlov, deputatul Leonid Slutsky, viceministrul de Externe, Andrei Rudenko, și viceministrul Apărării, Alexander Fomin. La conducerea delegației s-a aflat Vladimir Medinskiy.