MENIU

Război total pe tema creșterii salariilor: Argumentele și soluțiile politicienilor

Reprezentanții a patru partide - PSD, PNL, USR, ANR, au adus argumente și soluții pentru creșterea salariilor din România și pentru eliminarea inechităților din sistemul de salarizare, în direct, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere.

PSD, care împreună cu ALDE a votat amendamentele care modifică sistemul de salarizare în sistemul bugetar cu majorări, în medie, de 15%, susține că aceste creșteri salariale pot fi finanțate din bugetul de stat, prin programul de guvernare propus de social-democrați.

"În primul rând, Ordonanța 20 a intrat în dezbaterea Comisiei de Muncă săptămâna aceasta. Deci apelul la responsabilitatea fiscal-bugetară, în ceea ce ne privește, privind amendamentele care au fost aduse și majorează, pe medie, cu 15% salariile, nu se aplică Parlamentului, pentru că înseamnă că noi, cu 3 luni de zile înainte de campania electorală, ar trebui să nu mai lucrăm. Dați-ne voie să lucrăm. Mai mult decât atât, a trebuit să facem aceste amendamente pentru faptul că Ordonanța în loc să rezolve inechitățile le adâncea și mai mult. Peste acestea se adaugă faptul că anumite categorii de persoane care lucrează în sistemul de sănătate nu au fost cuprinse în Ordonanță, ceea ce ar fi creat o disriminare: personalul TESA, asistenții sociali și o diferențiere foarte mare între medicii din sistemul unităților clinice și cei care lucrează în cel neclinic. Pentru toate aceste prevedere ale Ordonanței 20, care nu luau în calcul pe toți cei care își aduc aportul la sistemul de sănătate și educație, a trebuit să facem aceste corecții care regăsesc în amendamente", a spus Rovana Plumb (PSD), fost ministru al Muncii. 

"De unde suportăm aceste creșteri salariale? PSD a ieșit acum 3 săptămâni cu un program economic foarte clar, în care modelul nostru economic, pe care îl avem ca și viziune, prevede ca din creșterea economică o parte să se regăsească în buzunarul oamenilor. În ceea ce privește sistemul public, știți bine că am lansat o lege a salarizării unitare, care a fost discutată cu tot ceea ce înseamnă organizații sindicale. Mai mult, o lege a salarizării unitare a fost discutată cu FMI și cu Comisia Europeană. Din păcate, în loc să înceapă pur și simplu implementarea acestei legi prin trimiterea de către Guvern spre Parlament, s-au făcut mai multe încercări. După prima încercare, a plecat doamna Costea din Guvern. Acum s-a făut o altă încercare cu Ordonanța 20, pe care, slavă Domnului, PSD și ALDE au corectat-o în Parlament. Sursele de finanțare sunt clare, din creșterea economică. Faptul că dacă avem o creștere economică de 5,5%, așa cum a anunțat și domnul Iohannis, este clar că din creșterea economică impactul pe bugetul general consolidat este de 1,8%. Sigur că nu se întorc decât 30%, dar din creșterea economică, la 100 de lei salariul crescut, 42,9 lei intră automat în bugetul de stat, taxe în bugetul de stat. Asta înseamnă că, per total, impactul bugetar de 4 miliarde de lei înseamnă, pe net, un cost de 1,8 miliarde de lei, care este suportat din creșterea economică, din creșterea PIB care duce la 14 miliarde de lei. De aici este sursa, din faptul că noi, PSD, avem acest model de creștere economică din care banii să se regăsească și în buzunarul cetățenului", a continuat aceasta. 

În replică, PNL susține că este imperativ să existe o majorare a sistemului de salarizare din România, însă că această creștere trebuie să fie una sănătoasă, atent analizată și care să se anilieze cu susținerea mediului de afaceri. 

"Nu este adevărat că se reduc discrepanțele, cu atâtea modificări legea unitară a salarizării deja se îndepărtează ca orizont. Considerăm că responsabilitatea politică trebuie să fie valabilă pe toată perioada anului. Ordonanța este de mult în Parlament, putea fi dezbătută până acum. Ca și comportament este un lucru populist. Măsurile de creștere salariale sunt absolut necesare, însă trebuie făcute cu chibzuință, analizate, în paralel cu susținerea mediului de afaceri. Nu cred că își ai dorește cineva în România ca salariile de la stat să fie mai mari decât cele din privat. Trebuie să fie un echilibru. PNL propune, prin programul de guvernare, susținerea mediului de afaceri. Prin aducerea acestor venituri la buget este posibilă creterea sănătoasă a salariilor. În patru ani de zile considerăm că pot fi dublate salariile medicilor. Trebuie să crească sănătos. Nu putem spune că avem banii aceștia în buget, astăzi. Nu avem o execuție bugetară încă pentru semestrul al II-lea, nu avem o creștere economică certă pentru semestrul al II-lea, toate cifrele certe sunt pentru primul semestru din 2016. Lucrurile nu trebuie discutate electoral și nici cu o viteză suspectă, așa cum au trecut ultimele acte normative", a explicat Sulfina Barbu (PNL), de asemenea fost ministru al Muncii. 

Uniunea Salvați România se alătură argumentelor PNL și, în plus, este de părere că o creștere salarială sănătoasă se bazează și pe o susținere a tinerilor șomeri, care pot aduce la bugetul de stat nu mai puțin de 13 miliarde de lei. 

"Să vorbim despre valori. Rovana Plumb ne-a vorbit despre câteva lucruri importante. Am discutat despre legea 69/2010, care presupune că nu trebuie să facem schimbări salariale cu 180 de zile înaintea alegerilor. Ați spus că Guvernul nu trebuie să facă acest lucru. Tot dumneavoastră, în 2015, ați dat legea salarizării unitare care prespunuea 50 de miliarde de lei. De unde făceam rost de acei bani, dacă Guvernul? Dacă domnul ministru Pâslaru lucrează pentru a reduce el cu adevărat inegalitățile din acest sistem, este ca să aplice ceva ce dumneavoastră atunci când ați dat legea știați că nu puteți aplica. Cum se simte creșterea economică în buzunarul românilor? Sunt peste 155.000 de locuri de muncă nou create. Anul acesta, salariile au crescut cu peste 15%, asta nu e puțin. Să vă explic ce s-a întâmplat în domeniul public pe primele 8 luni. S-a crescut masa salrială cu 10%. Asta înainte de a veni PSD și ALDE cu această măsură salvatoare. Asta reprezintă deja o cheltuială de 3,7 miliarde de lei din bugetul de stat, la care dumneavoastră doriți să mai adăugați o cheltuială de 9,7 miliarde de lei", a spus Oana Bîzgan (USR).

"Ați discutat despre reducerea inegalităților și discriminărilor. Colegul dumneavoastră Solomon, ieri, în Comisia din Parlament a spus că inegalitățile astea sunt niște aberații. După 26 de ani, dacă era posibil ce promiteți, acum trebuia să se îtâmple deja. Spuneți ce ați realizat! La sfârșitul lui 2015, când ați finalizat mandatul de ministru, aveam peste 2,5 milioane de tineri care trăiau sub rata sărăciei în România. Astăzi, avem 700.000 de tineri care nu au loc e muncă. Dacă ați fi susținut acești tineri, aceștia ar fi adus la bugetul de stat peste 13 miliarde de lei. Aici este o sursă reală de creștere economică pentru a mări salariile tuturor. Ce se întâmplă cu polițiștii, pompierii, armata, pe ei cui îi lăsăm?", a continuat aceasta. 

Profesorul Mircea Coșa, cel care deschide lista la Camera Deputaților pe listele formațiunii politice Alianța Noastră România, consideră că România trebuie să se reformeze puternic și, potrivit acestuia, acestă reformă trebuie să plece de la o guvernare sinceră și transparentă.

"Ați întrebat dacă e bine sau dacă e posibil ca această mărire de salarii să aibă loc. Eu țin foarte mult ca în România să aibă loc o mărire de salarii. Problema este dacă se poate și dacă momentul este potrivit. În ce măsură această politică ar duce la un prejudiciu al macrostabilizării? Pentru că macrostabilizarea este garanția că România poate să evolueze în viitor. Adică, această măsură ar putea să deregleze anumite raporturi? În primul rând, argumentul că creșterea economică trebuie să ducă și la o creștere a salarizării este corect doar dacă măsura duce la același procent de creștere: crește economia cu 5%, crești salarizarea cu 5% . Creșterile acestea de 15% într-o parte, 25% în alta sun periculoase. Această creștere economică este atipică în România, pentru că ea se bazează pe consum. Deci, dacă mărești salariile pe o perioadă nedeterminată, ai la bază un mare risc. În al doilea rând, suma pe care o obți în PIB din creșterea economică nu rămâne în țară. În al treiea rând, toate aceste elemente fac un gol în buget, că e 4, că e 9, nu contează. Care e efectul în timp al acestui gol? O guvernare corectă nu se plânge că n-are bani, încearcă să găsească soluții să găsească bani. Dar Guvernul de față are dreptate, pentru că e în fața unor programe electorale a două partide mari în România, care prevăd în 2017 alte goluri în buget: reducerea TVA, nu uitați de eliminarea taxei pe stâlp, nu uitați că nu avem absobție de fonduri comunitare. Și atunci, Guvernul este în situația de a respecta ce a decis Parlamentul, în situația în care nu a rezolvat nicio problemă de echitate. Pentru că această problemă se rezolvă numai cu aplicarea unui sistem de salarizare unitar, pe care deocamdată nu-l avem. România trebuie să facă niște reforme structurale puternice. Reforma înseamnă o înaltă mentalitate de guvernare, care trebuie să plece de la sinceritate și transparență", a explicat profesorul Mircea Coșa (ANR).