MENIU

Război pe averea lui Dinu Patriciu. Soția dezmoștenită le atacă pe fetele mogulului

<p>Dana Patriciu </p>

Deși presa anunța acum ceva timp că procesele dintre urmașii miliardarului Dinu Patriciu s-au încheiat, ultima sa soție a atacat decizia de încetare a procesului, semn că nu s-a reușit nicio mediere, potrivit evz.ro.

Se pare că soarta lui Dinu Patriciu nu a fost numai să-și vadă în ultimii ani de viață numele la avizierele instanțelor, ci să fie parte în procese și după moarte. Și nu e vorba numai de procesele penale, acum încheiate, dar și de cele civile, între urmașii săi.

În urmă cu două zile, marți, 13 decembrie, Dana Patriciu a atacat cu apel decizia Judecătoriei Buftea, semn că nu există o mediere între părți și că bătălia pentru averea lui Dinu Patriciu va continua.

Procesul început încă din timpul vieții pentru partajerea unei averi – despre care la un moment dat se spunea că este cea mai mare din România – continuă și astăzi. Protagoniști sunt Dana Patriciu, ultima sa soție, Sabina, mama fiicelor lui, Ana și Maria. În procese apare și Melanie Anne Chen, asociata și prietena magnatului în ultimii săi ani de viață.

Arborele genealogic și „cearta" ramurilor În urmă cu peste 20 de ani, în 1994, Patriciu s-a căsătorit cu Dana. Doi ani mai târziu, el a candidat pentru Primăria Capitalei – din partea demult uitatului PL'93, unul dintre sateliții ce aveau să revină mai târziu în PNL - și spunea: „Nicio legătură între viața privată a cuiva și afacerile sale".

Acum se dovedește că nu este deloc așa. Anterior, Patriciu fusese căsătorit cu Sabina, împreună având două fiice, Ana și Maria. Sabina e stabilită în Canada, fetele au studiat la universități de prestigiu din Europa și acum stau la mama lor.

Nimeni nu știe cu exactitate care este averea rămasă de la Dinu Patriciu. Cea mai bănoasă tranzacție a magnatului a fost vânzarea Rompetrol. În 2007, când kazahii au cumpărat de la Patriciu 75% din companie, se vorbea de un preț de 2,71 miliarde dolari, dar Patriciu a spus că Rompetrol fusese evaluată la 3,16 miliarde. Peste câțiva ani, în 2009, a vândut și restul de 25%. Deja începuseră dosarele penale, legate tocmai de afacerile Rompetrol.

Pe piață se specula ba că suma încasată de Patriciu a fost mai mare, ba că era mult mai mică și că el a fost doar un paravan. Nici una dintre aceste versiuni nu s-a confirmat.

Din acel moment, Patriciu a patronat câteva falimente de răsunet, dar e greu de crezut că ele au atins – ca pierderi – o asemenea sumă. Totuși, la procesul cu Dana, avocații lui susțin că averea care trebuie partajată este de doar 191 de milioane de euro.

Pe 20 august 2013, Dinu Patriciu și-ar fi redactat următorul testament:

„Las fiicelor mele Ana Patriciu și Maria Patriciu o cotă totală de 82,5% din întreaga mea avere, respectiv o cotă de 41,25% fiecăreia, indiferent de natura și valoarea bunurilor ce vor intra în această cotă în urma partajului cu actuala mea soție.

Las fostei mele soții, Sabina Patriciu, care s-a îngrijit cu căldură și sinceritate de starea mea de sănătate în perioade dificile, o cotă de 5% din masa succesorală. Las restul averii mele, în cotă de 12,5%, doamnei Melanie Anne Chen, în semn de mulțumire pentru sprijinul moral și uman pe care mi l-a acordat în ultima perioadă a vieții mele.

În ceea ce o privește pe actuala mea soție, Dana Rodica Patriciu, cu care mă aflu în procedura de divorț, respectiv partaj, în fața Judecătoriei sectorului 1 București, declar că în ipoteza în care decesul meu ar interveni anterior pronunțării hotărârii de divorț, înțeleg să o dezmoștenesc până la limita permisă de legea română, respectiv până la 1/8 din succesiunea mea, care reprezintă rezervă succesorală". Mai multe aici

Mai multe articole despre:
Dinu Patriciu