MENIU

RĂZBOI. Momentul în care o rachetă americană lovește un tanc T-90 rusesc. Ce se întâmplă

Un video postat la sfârșitul săptămânii trecute pe Youtube de rebelii sirieni arată momentul în care o rachetă americană antitanc lovește un tanc rusesc T 90.

Clipul surprinde momentul în care rebelii folosesc o armă de tip BGM-71 TOW, de producție americană, pentru a lovi tancul angajat într-o confruntare armată.

Este neclar dacă tancul era folosit de militari ruși sau de cei sirieni, iar informații oficiale nu au existat pentru a clarifica situația.

Tancurile T 90, printre cele mai performante tancuri rusești, au ajuns în Siria în septembrie 2015. Sunt dotate cu un sistem antirachetă, dar și cu armură reactivă, proiectată tocmai pentru a face față unor astfel de atacuri.

În clipul filmat de rebeli se poate vedea cum racheta lovește turela tancului, de unde pare că ricoșează, în urma unei explozii ușoare.

Experții cred că sistemul antirachetă Shtora nu era activ, dar că armura tancului a făcut față în mare parte loviturii.

Este posibil ca tancul să fie parțial avariat, dar în mod cert armura sa este intactă, iar echipajul nu a avut de suferit. Imaginile arată un miltar care iese din tanc și fuge.

Armele antitanc americane BGM-71 TOW (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided), un sistem destul de vechi, dar încă eficient împotriva multor tipuri de șinte, sunt furnizate rebelilor de Arabia Saudită, din stocuri cumpărate din SUA, care are drept de veto asupra destinației finale.

Rebelii din milițiile selectate de pe frontul sirian (fără al-Nusra - filiala al-Qaida și alte grupări radicale) sunt antrenați în Iordania, Qatar, Turcia sau Arabia Saudită. După antrenament, fiecare grup de 50 de oameni primește o astfel de armă și cinci rachete.

Sunt instruiți să filmeze lansarea rachetelor, pentru verificare, și să aducă cutiile proiectilelor folosye pentru a dovedi că nu le-au vândut.

În jur de 4.000 de oameni au trecut prin aceste tabere de antrenament clandestin, ceea ce înseamnă că aproximativ 400 de arme antitanc se află în Siria în mâinile rebelilor.

Mai multe articole despre:
Rusia SUA Siria rachetă tanc shtora t 90 TOW