MENIU

Război în Ucraina, ziua 792. Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Razboi în Ucraina, ziua 792 / Foto: Profi Media

Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea unui nou ajutor pentru Kiev de către Congresul american, a anunţat Departamentul de Stat.

UPDATE 23:10 Ajutorul militar american nu va face posibilă o ofensivă rapidă a Ucrainei - OFICIAL

Reluarea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea unei contraofensive va dura mult mai mult, a apreciat joi un oficial militar american.

"Ucrainenii îşi raţionalizează muniţia de ceva vreme (...), aşa că ruşii, pe scurt, au reluat iniţiativa", a declarat presei responsabilul militar american, sub rezerva anonimatului., relatează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE 22:40 - Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei (secretarul general al NATO)

"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

"În ultimele luni, aliaţii NATO nu au oferit sprijinul" pe care l-au promis, a deplâns Jens Stoltenberg, într-un discurs rostit la o ceremonie de premiere la Berlin pe tema legăturilor transatlantice.

"Dar nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige războiul, pentru că un sprijin mai puternic este pe cale", a adăugat secretarul general al Alianţei.

"Acum este responsabilitatea noastră să transformăm angajamentele (recente occidentale, n.red.) în livrări reale de arme şi muniţii şi să facem acest lucru rapid", a apreciat el.

Vinerea trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut NATO să livreze arme cât mai curând posibil Ucrainei, care "nu mai poate aştepta" în faţa presiunii ruse. Aliaţii au promis să-şi sporească sprijinul.

UPDATE 19:20 Ce spun experți și oficiali despre pachetul militar al SUA pentru Ucraina

Sprijin masiv, nu o „baghetă magică": Ajutorul american pentru Ucraina nu va rezolva toate problemele de pe teren, iar Statele Unite sunt primele care recunosc acest lucru, notează France Presse.

„Este o sumă importantă", dar „această întârziere a fost costisitoare", subliniază Garret Martin, cercetător la American University din Washington.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, are o poziție similară. „Va fi nevoie de timp pentru a ieși din groapa săpată de cele șase luni de așteptare" în Congres, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.

El a avertizat că este „posibil ca Rusia să facă noi progrese tactice în următoarele săptămâni", în condițiile în care Kievul se așteaptă la o nouă ofensivă rusă în curând.

UPDATE 16:40 -Ministrul polonez de externe îndeamnă poporul rus să schimbe puterea şi evidenţiază ajutorul Poloniei pentru Ucraina

Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, care a cerut poporului rus să impulsioneze o schimbare de putere la Moscova, relatează agenţiile DPA şi EFE.

De când Rusia a lansat invazia în Ucraina, în februarie 2022, Polonia a oferit Kievului în total 44 de pachete de ajutor militar, a precizat ministrul polonez într-un discurs în parlamentul de la Varşovia asupra obiectivelor de politică externă ale Poloniei.

Polonia a furnizat astfel Ucrainei circa 300 de tancuri şi vehicule de luptă ale infanteriei, 14 avioane de vânătoare MiG-29, plus elicoptere, sisteme de apărare antiaeriană, potrivit experţilor militari.

În plus, guvernele poloneze, respectiv actualul guvern condus de liberalul pro-UE Donald Tusk şi precedentul guvern conservator, au cheltuit circa 16 miliarde de euro pentru ajutoarele umanitare oferite Ucrainei şi pentru refugiaţii ucraineni, aproximativ 950.000 dintre aceştia primind în Polonia un număr de indentificare personal temporar, adică un statut de protecţie ce le facilitează relaţiile cu autorităţile şi accesul la sistemul sanitar polonez, a mai spus ministrul polonez, adăugând că în realitate numărul refugiaţilor ucraineni aflaţi în Polonia ar putea fi mult mai mare.

Radoslaw Sikorski a cerut Occidentului să sprijine hotărât Ucraina în războiul cu Rusia. "Avem în faţă o alternativă simplă: ne-am putea confrunta cu o armată rusă înfrântă staţionată la frontiera de est a Ucrainei sau cu una victorioasă la frontiera de est a Poloniei", consideră el.

UPDATE 14:12 - Parlamentul European a votat raportul privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina

Parlamentului European a votat, în plenul de joi, cu largă majoritate, raportul deputatului european Siegfried Mureşan (PPE/PNL), coordonate din poziţia de negociator-şef al Parlamentului pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2024. Raportul a fost adoptat cu 465 voturi „pentru”, 53 „împotrivă” şi 16 abţineri, prevede rectificarea bugetului Uniunii Europene pentru a include măsurile survenite ca urmare a revizuirii Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 - 2027, în special instrumentul de sprijin pentru Ucraina.

„Proiectul de rectificare bugetară votat astăzi cuprinde modificările anuale ca urmarea a revizuirii CFM 2021 - 2027. Mă refer, în primul rând, la alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei. Această sumă reprezintă alocarea anuală din componenta de fonduri nerambursabile a facilităţii pentru Ucraina în valoare totală de 50 de miliarde de euro. Rectificarea mai cuprinde, totodată, o alocare de 376 de milioane de euro către Fondul European de Apărare, ca parte a Platformei STEP care încurajează investiţiile în industriile strategice ale UE”, a declarat Siegfried Mureşan, conform unui comunicat de presă.

UPDATE 13:26 - Rusia s-a opus rezoluției ONU de interzicere a amplasării de arme în spațiu.

Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de SUA, care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, o mişcare ce a determinat Statele Unite să se întrebe dacă Moscova ascunde ceva.

Votul a avut loc după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară antisatelit pentru a o amplasa în spaţiu, acuzaţie pe care Rusia a negat-o. Liderul rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este împotriva amplasării de arme nucleare în spaţiu.

"Veto-ul de astăzi ridică o întrebare: De ce? De ce, dacă respectaţi regulile, nu aţi susţine o rezoluţie care le reafirmă? Ce aţi putea să ascundeţi?" a declarat în Consiliu ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot. "Este deconcertant şi este o ruşine", a adăugat ea, adresându-se părţii ruse.

UPDATE 12:35 - Liderul belarus Lukașenko consideră că există condiții propice pentru tratative de pace între Ucraina și Rusia

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că în prezent există condiţii propice pentru ca Ucraina şi Rusia să înceapă tratative de pace întrucât există un impas pe linia frontului, relatează Reuters, care citează agenţia de presă rusă TASS.

Lukaşenko a declarat că textele preliminare discutate de oficialităţi ruse şi ucrainene în Turcia, în primele săptămâni ale războiului izbucnit în februarie 2022, pot servi drept punct de plecare în negocierile de pace.

Potrivit şefului statului belarus, citat de TASS, ar putea fi o \"\"catastrofă\"\" dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere pentru acţiunile Occidentului.

El a adăugat că Occidentul efectuează în mod constant operaţiuni de recunoaştere aeriană deasupra teritoriului belarus, fiind identificate până la 50 de zboruri de spionaj în fiecare săptămână în apropierea frontierelor Belarusului.

UPDATE 11:33 - Kievul pune restricţii la emiterea paşapoartelor pentru bărbaţii de vârstă militară

Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe, relatează Reuters.

Noile prevederi şi o clarificare ulterioară din partea Ministerului ucrainean de Externe au fost anunţate miercuri, la o zi după ce ministrul de externe Dmitro Kuleba a suspendat până la 18 mai serviciile consulare pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.

El i-a criticat pe ucrainenii din străinătate pentru că nu servesc în războiul de 26 de luni al ţării sale împotriva Rusiei.

UPDATE 10:24 - Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia

Rusia a amenințat că va ataca Polonia dacă vor fi instalate arme nucleare NATO pe teritoriul acestei țări, într-o nouă declarație agresivă a regimului de la Kremlin, făcută de această dată de adjunctul lui Lavrov, Serghei Riabkov.

Extinderea practicii misiunilor nucleare comune ale NATO - indiferent care ţară sau ţări s-ar alătura celor care iau parte deja la această practică - are caracter pur destabilizator. Şi în fapt ameninţător”, a afirmat oficialul regimului criminal de la Kremlin, statul agresor care a comis un rapt teritorial în Ucraina și de doi ani bombardează civili în această țară.  Riabkov susține că practica misiunilor nucleare comune ale ţărilor NATO în apropierea graniţelor statului agresor „exacerbează ameninţările de securitate”. „Şi nu mă refer la desfăşurarea permanentă, care şi ea este intens discutată de demagogi de la Varşovia. De aceea, toţi acei politicieni care discută acum cu entuziasm despre o astfel de schemă în Polonia şi mai departe, din propriile lor motive, trebuie să înţeleagă: mutările în această direcţie nu vor contribui la securitatea Poloniei, ci facilităţile respective vor deveni cu siguranţă o ţintă. Vor fi în prim-planul planificării noastre militare”, a insistat oficialul statului agresor.

UPDATE 9:45 - Volodimir Zelenski a salutat întoarcerea a 16 copii "transferaţi cu forţa" în Rusia

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce anterior Rusia anunţase un schimb între Moscova şi Kiev, invocând un număr mai mare de minori, scrie AFP.

"Un grup de 16 copii ucraineni şi familiile lor se află în prezent în Qatar pentru îngrijire medicală, psihică şi socială. Toţi fuseseră transferaţi cu forţa în Rusia, dar datorită eforturilor de mediere ale Qatarului, o ţară prietenă, au fost eliberaţi şi reuniţi cu familiile lor", a declarat el.

Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi

Anterior, Moscova vorbea de un schimb de 48 de copii, dintre care 29 urmau să se întoarcă în Ucraina. Din iulie 2023, Qatar a contribuit la repatrierea a zeci de copii ucraineni care au fost transferaţi în Rusia şi în teritoriile aflate sub ocupaţie rusă de la începutul invaziei ruseşti în februarie 2022.

Ucraina estimează că 20.000 de minori ucraineni au fost deportaţi în Rusia sau în teritoriile ocupate în ultimii doi ani, deşi totalul ar putea fi mult mai mare, întrucât această cifră se referă doar la copiii identificaţi oficial. Potrivit Kievului, puţin sub 400 dintre ei au fost repatriaţi până în prezent.

În primăvara anului 2023, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin şi al Mariei Lvova-Belova pentru implicarea lor directă în "deportarea" copiilor ucraineni în Rusia începând din februarie 2022.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, marţi, a unui nou ajutor pentru Kiev de către Congresul american, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, relatează AFP.

Transportul a fost făcut "la cererea directă a preşedintelui" Joe Biden în februarie, a declarat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că rachetele, care făceau parte din ultimul pachet de ajutor pentru Ucraina trimis la 12 martie, "au sosit în Ucraina luna aceasta".

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani, notează Reuters.

Averea uriașă strânsă de Zelenski în timp de război. Proprietăți și sute de mii de euro, în conturile liderului ucrainean

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina rusia sua rachete cu raza lunga